Načítání obsahu, prosím počkejte

Ovčácký pes přišel o nohu. Pár týdnů po operaci už opět nahání ovce

5. 11. 2022 – 8:05
0
Ovčácký pes přišel o nohu. Pár týdnů po operaci už opět nahání ovce Zpět v práci | zdroj: Profimedia

Když ovčácký pes Boss v koncem léta přišel o přední nohu, nikdo ani nedoufal, že se vrátí zpět do práce. Čtyřletý pes ale všechny překvapil - pouhé tři týdny po vyndání stehů už zas byl u svého stáda. A je stejně rychlý a důsledný jako předtím. 

Když se border kolie Boss v červenci najednou ztratila venku během nahánění ovcí, zkoušela ji její rodina chovatelů ovcí hledat i dronem. Neúspěšně. Po osmi dnech, když už naděje prakticky pohasínaly, se najednou na farmě zjevil kulhající Boss. Na přední levé noze měl otevřené zranění a poškozené nervy.

Šest týdnů se jeho chovatelka, pastýřka Anna MacKinnonová z hrabství Perthshire ve Skotku, snažila s veterináři nohu zachránit, až nakonec kývla na amputaci. „Věděli jsme, že to je jediné řešení a bude pro něj nejlepší,“ řekla MacKinnonová s tím, že předpokládala, že tak bude muset Boss odejít do pracovního důchodu. 

Odhodlání a snaha překonat překážky ale byly u Bosse silnější než prognózy. Prakticky hned, jak mu po operaci odezněla anestetika, se dožadoval pohybu venku. „Chtěl se dostat ven a proběhnout se, tak jsem ho vzala po silnici sto metrů a zase zpátky,“ vzpomíná MacKinnonová. 

Boss sice poctivě vydržel do vyndání stehů, pak ale hned, jak to bylo možné - po třech týdnech - naskočil zpět do práce, která mu tak chyběla. „Byl opravdu nadšený, že je zpátky,“ říká MacKinnonová s tím, že na něm není handicap vůbec znát a stádo dokáže hlídat a nahánět se stejnou vervou a pečlivostí jako dřív. 

Zdroje:  walesonline.co.uk , goodnewsnetwork.org

Nejnovější články