Načítání obsahu, prosím počkejte

Zdatný běžec, který ocení i gauč

28. 11. 2019 – 18:39
0
Zdatný běžec, který ocení i gauč Vipet je fascinující plemeno | zdroj: Pixabay

Vipet je poměrně nové plemeno pověstné běžeckým nadáním a dobrou kondicí. I přes určité specifické nároky, se jedná o dobrého kamaráda pro život i rodinu.

Vipety vyšlechtili na přelomu 18. a 19. století ve Velké Británii. Jejich předci jsou greyhoundi, teriéři a italští chrtíci. Nevelké plemeno se skvěle osvědčilo v lovu malých zvířat, například králíků. Později se s nimi také začaly pořádat dostihy, takzvané "hadrové závody", kdy psi vyběhli za svými pány, kteří mávali kusem látky. Přezdívalo se jim "dostihoví koně chudých".

Jejich popularita nicméně od rolnických vrstev postupně stoupala i do vyšších tříd. V Americe bylo plemeno uznáno v roce 1888, ve Velké Británii o pět let později. Do Československa se dostali v meziválečném období.

Vipet je velký elegán. Pyšní se dlouhou, úzkou hlavou, ušlechtilým postojem, velkýma laskavýma očima a svalnatým krkem. Ocas jde do lehkého oblouku, mají osvalené nohy. K ozdobám vipetů patří i jejich lesklá srst, přípustné jsou všechny její barevné kombinace.

whippet-164118_1280 Vipet v plné kráse | zdroj: Pixabay

Nechte si ho doma

Vipet potřebuje dost pohybu a je dobrý partner pro řadu psích sportů - například agility, flyball a další radosti. Zároveň se však hodí do bytu, co víc, dokonce je třeba, aby se svými blízkými bydlel v bytě či v domě. Kvůli nízké vrstvě podkožního tuku nemůže pobývat celý rok venku. V chladu na procházkách rozhodně ocení vhodný obleček. A pozor, lovecké instinkty ho neopustily. Občas se tedy prostě vydá za zvěří, hlava nehlava.

Jinak je však vipet ideální domácí plemeno, které si v bytě najde své oblíbené místo a rozdá svým blízkým fůru přízně a lásky. Má velmi pěkný vztah k dětem. A jedná se o velice citlivá zvířata, i jejich výcvik by tedy měl probíhat v přátelském, pozitivním duchu a hlavně bez násilí.

Vipet je na tom dobře i s kondicí. Patří mezi nejzdravější psí plemena. Ačkoliv je jeho kůže náchylná k poranění, disponuje dobrou schopností regenerace.

Vipeti si s sebou též nevlečou zátěž vrozených chorob. Jen občas se u nich kvůli mutaci genu objevuje dvojité osvalení. Tyto psy někdy trápí křeče, jinak však prožívají plnohodnotný život. Vipeti se také dožívají celkem vysokého věku - v průměru 15 let.

Nejsou však dobří hlídači. I k cizím lidem se chovají laskavě a zloděje by zrovna nevyděsili...

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články