Načítání obsahu, prosím počkejte

Začal váš pes hnízdit?

3. 7. 2022 – 18:28
0
Začal váš pes hnízdit? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Někdy můžeme s pobavením sledovat psa, jak se v chladné noci zavrtává do dek jako malé dítě. Jsou ale chvíle, kdy podobné chování není příznakem touhy po teplu, ale instinktivním chováním březí fenky, nebo takové, která si falešně myslí, že je březí. Zatímco někdy je tedy mazlení s dekami neškodným chováním, jindy může psí hnízdění naznačovat něco závažnějšího.

Neexistuje vlastně jednoduchá definice, co je to psí hnízdění. Někteří lidi tak označí už jen to, když si pes odtáhne deku na sluníčko. Jiní jedinci jsou ale schopni vyvinout pozoruhodné úsilí, které si opravdu nezadá se stavbou například ptačího hnízda. Takoví psi deky pečlivě ustanoví, někdy dokonce natrhají. Mohou si venku i vyhrabat ďolíček, aby hnízdo bylo o to stabilnější. Obzvlášť u březích fen pak ještě sledujeme, jak hnízdo vyplňují hračkami a dalšími měkkými předměty.

Jak jsme řekli, někdy se může pes zavrtávat do dek jen z touhy po co největším pohodlím. Někteří jedinci jsou přitom takoví milovníci tepla a měkka, že jsou až fanatickými hnízdiči. Jde přitom pouze o trochu komický povahový rys, který chovatele pobaví a ničemu neškodí. Obzvlášť pokud máte doma psího samce nebo kastrovanou fenku, pak jejich chování asi jinou příčinu mít nebude.

Bezpečné místo pro potomky

Naléhavé, instinktivní hnízdění se ale projevuje přeci jen ještě trochu jinak. Zvíře při něm začne materiál cupovat na kousky a následně formovat do hnízda. Pes také přehnaně pečuje o svou srst, hnízdo může zkoušet i kousky srsti vystýlat. Takové chování bývá velmi často doprovázeno jistou nervozitou a podrážděností a bývá příznakem březosti – ať už skutečné nebo domnělé.

Naše hlavní pozornost tedy bude směřovat právě tímto směrem. Ke klasické březosti ale vlastně není potřeba říkat nic zásadního. Chování nastávající psí maminky je opět přirozené, jelikož jí instinkt říká, že musí pro své potomky nachystat příjemné, teplé a bezpečné místo. Snad jen dodejme, že může nastat situace, obzvlášť pokud nekastrovanou fenku nemáme vždy pod kontrolou, kdy o březosti nevíme. Pak bychom měli hnízdění brát jako jeden z prvních varovných signálů, že je na místě navštívit veterinární kontrolu.

Falešná březost

Jiný a zvláštní fenomén je ale zmiňovaná falešná březost. Ta může ve svých projevech nabírat i problematické roviny. Navíc její výskyt sám o sobě může být varovným symptomem, neboť šanci vzniku tohoto zvláštního psychického stavu zvyšují některé choroby. Psí tělo si v podstatě pod vlivem rozhozených hormonů myslí, že je gravidní, což se projevuje nejen v chování, ale i fyzicky. Fenka proto může začít laktovat, ztrácí chuť k jídlu, trpí nevolnostmi, je podrážděná, shromažďuje různé předměty, staví hnízdo – zkrátka je v očekávání, i když marném.

Studie ukazují, že pseudogravidita se může objevit i u fen kastrovaných, ale ve velmi malé míře. Jak jsme řekli, šanci výskytu zvyšují některé choroby – například zvětšená štítná žláza či dysfunkce ledvin. K falešné březosti pak může vést i stres a úzkostlivé poruchy. Také se ale toto chování objevuje relativně náhodně. Popsán je například mechanismus vzniku, kdy fena při ovulaci potká psa, se kterým sice nezabřezne, tělo ale spustí hormonální změny odpovídající graviditě. Je vlastně zajímavé, že na téma falešné březosti existuje velmi málo odborných studií a mnoho z jejích aspektů není prozkoumáno.

V případě podezření na falešnou březost je lepší navštívit veterináře. Chování může samo odeznít, stejně tak se ale může stupňovat a zhoršovat. Fenka zažívá všechny strasti březosti, neblíží se ale rozuzlení v podobě porodu a tak jen trpí nevolnostmi a její nálada se zhoršuje. Veterinář může dokonce rozhodnout o řešení medikací, obzvlášť pokud to vypadá, že se hormony mazlíčka opravdu zbláznily. Nemluvě o výše uvedených případech chorob, které může zvěrolékař díky falešné březosti odhalit.

Pokud ale vidíme, že pes se nechová úzkostně a že jeho jednání nedoprovází další podivné kroky, pak nad situací asi opravdu můžeme pousmát. Zvíře si dělá hnízdo z čisté lásky k pohodlí. Nakonec, každý by měl mít právo se občas jen tak pořádně zahrabat do měkkých a teplých dek a užívat si odpočinku.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články