Načítání obsahu, prosím počkejte

Vzácný malý panter, který miluje děti a pozornost

20. 12. 2019 – 14:38
0
Vzácný malý panter, který miluje děti a pozornost Bombajské kočky jsou mimořádně vzácné | zdroj: flickr.com/mchristianphotos

Bombajské kočce se někdy pro její antracitový vzhled přezdívá "malý panter". Je to vzácné kočičí plemeno, které se ale takřka nenachází mimo Spojené státy a navíc pořád nebylo uznáno mezinárodní asociací FIFe. Přitom standard plemene existuje a lze tak hovořit o čistokrevných bombajských kočkách.

Je to plemeno mladé – vyšlechtila jej v 60. letech kentucká chovatelka Nikki Horner. Ta si pod dojmem z postavy Baghíry z Knihy džunglí dala přímo za hlavní cíl získat kočku, která by vypadala jako malý černý panter. Cíle bylo dosaženo zkřížením americké krátkosrsté kočky a hnědého barmského kocoura.

Zajímavostí je, že první šlechtitelský pokus na konci 50. let nevyšel. Asociace Cat Fancier Association jej uznala v roce 1970, The International Cat Association roku 1979. Na uznání od FIFe, jak jsme řekli, doposud čeká.

Jde o kočku střední velikosti, váží 3,5–6,5 kg. Typické jsou pro ni výrazné, zlatavé oči a její barva srsti. Právě krátká, jednobarevná antracitově lesklá (někdy se uvádí "smolně černá") srst je největší ozdobou tohoto plemene. Chlupy jsou poměrně řídké a celá kočka působí jaksi saténově.

Chytrá a hravá kočička

Jde o kočky velmi chytré, mimořádně hravé. Mají rády lidi a vyhledávají jejich společnost, ke svému pánovi vyloženě přilnou a dožadují se jeho pozornosti. Nejsou to tedy žádní morousi, ba naopak jde o kočky hravé, vyloženě vhodné do rodin s dětmi.

Mají rády teplo, vyhovuje jim ale byt i zahrada. Snad jen drobné negativum lze najít v tom, že jejich hravá povaha se u některých jedinců překlápí v nesamostatnost. Bombajská kočka ponechaná sama v bytě celý den nebude jen tak relaxovat po kočičím způsobu, ale může si začít svůj stres hojit třeba na polstrování gauče.

Bombajská kočka je jedním z nejvzácnějších plemen – odhaduje se, že čistokrevných koček je na světě možná jenom kolem stovky, z toho v Evropě maximálně dvacet. Je to škoda, protože malý panter by jistě obohatil nejednu domácnost.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články