Načítání obsahu, prosím počkejte

Khao Manee - kočka s diamantovýma očima

31. 10. 2019 – 11:27
0
Khao Manee - kočka s diamantovýma očima Khao Manee | zdroj: Profimedia

Khao Manee je méně obvyklým kočičím plemenem, které bychom stále mohli označit za exotické. Ve své domovské zemi je dobře známé, do světa se ale začalo šířit teprve nedávno.

Kočka Khao Manee pochází z Thajska, přesněji ze Siamského království, které dnešnímu Thajsku předcházelo. Její jméno v tamějším jazyce značí "bílá perla" či "bílý drahokam", známá je i pod alternativními názvy Khao Plort ("celá bílá") či Kočka s diamantovýma očima.

Zajímavá je historie plemene - starý Siam byl zemí, kde byly kočky drženy ve vysoké úctě. Khao Manee patří mezi stará plemena dnešního Thajska. Siamští básníci kočky typu Khao Manee zmiňují ve svých básních, které oslavují krásu kočičích plemen královských paláců už v 16. století.

profimedia-0295130745 Khao Manee | zdroj: Profimedia

Přesné osudy nebo šlechtění plemene ale není jasné, po jistou dobu byla větší pozornost věnována kočkám siamským nebo plemeni Korat.

Jejich jméno se pak poprvé objevuje v 19. století, kdy autoři zdůrazňují, že jde o výjimečné, ušlechtilé plemeno, které nesmí být zaměňováno se siamskými kočkami nebo dokonce s bílými kočkami z ciziny.

V dnešním Thajsku platí za symbol štěstí, čistoty i luxusu. Stalo se záležitostí stavovské pýchy vlastnit čistokrevnou Khao Manee, zástupci stále bohatších thajských podnikatelů se tak předhánějí v horentních sumách, které jsou za ni ochotni zaplatit. Některé zprávy hovoří až o 20 tisících dolarech (v přepočtu téměř 460 tisíc korun) za kotě s dobrým původem.

Už jména "bílá perla" nebo "kočka s diamantovýma očima" naznačují, že se jedná o velkou krasavici. A je to skutečně tak. Čistokrevná Khao Manee musí mít dokonale sněhobílou srst, krátkou, přisedlou k tělu.

Oči mají buď modré, zlaté nebo heterochromické - tedy každé jiné barvy. Právě kočky s jedním okem modrým a druhým žlutým jsou nejcennější. O takových se plně říká, že mají drahokamové oči a že s nimi vidí do duše člověka.

Dnes se tyto nejvzácnější Khao Manee v Thajsku vyvažují zlatem. Stavbou těla jsou spíše svalnaté. Jsou známé svou značnou aktivitou, není to žádný gaučový typ, Thajci uvádí, že jsou i velmi inteligentní a přátelské.

Plemeno je sice ve své domovské zemi prastaré, ale v podstatě až do 21. století nemělo žádné mezinárodní uznání. Až po roce 2011 se to začalo měnit, teprve od roku 2018 se objevuje na mezinárodních výstavách s uznaným standardem. Vzhledem k jeho ceně a k malé rozšířenosti je tak pravděpodobné, že bude ještě nějakou dobu trvat, než se s ním setkáme i u nás. Inu, kočka model exquisit každým coulem.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články