Načítání obsahu, prosím počkejte

Kočka, kterou buď milujete, nebo nesnášíte

3. 10. 2019 – 14:17
0
Kočka, kterou buď milujete, nebo nesnášíte Sphynx | zdroj: Pixabay

O lysé kočce sphynx se říká, že jí milujete nebo nesnášíte. Žádný div - její nezvyklý vzhled skutečně nesplňuje estetické nároky, které obvykle na kočky klademe.

Na druhou stranu je pravda, že jejich majitelé na ně nedají dopustit. Podívejme se proto této čičině blíže na kožíše- ehm, na zoubek.

Základní charakteristikou kočky je její absence srsti. Krátkou srst, v podstatě jen ochmýření, sice na sobě mají, ale jinak lze říci, že se pyšní čistou, holou kůží. Zajímavé je, že tyto kočky jsou na dotek velmi teplé a jejich majitelé říkají, že je mimořádně příjemné je hladit.

Kůže mívá tmavší pigmentové skvrny, které v podstatě odpovídají vzorům srsti běžných koček. Zvláštní je i vzezření hlavy, sphynx je typická velkýma očima “tvaru citrónů” (podle předepsaného standardu plemene) a mimořádně velkýma ušima. Celé tělo působí svalnatě a celkový obraz doplňuje “bičovitý” ocas.

Kočka sphynx zkrátka vypadá, jako vystřižená z nějakého mýtu. Nedá nám moc práci si ji představit, jak před pyramidami váží duše zemřelých Egypťanů. Někoho tak možná překvapí, že se vůbec nejedná o staré plemeno. Zprávy o lysých kočkách se sice v průběhu dějin objevují, nešlo ale o cíleně chované kočičí rasy, spíše anomálie.

profimedia-0348278391 zdroj: Profimedia

Sphynx byla jako plemeno šlechtěna až od 60. let 20. století. Šlechtění zaměřené na selektivní rozvoj genu bezsrstnatosti probíhalo i v Evropě, hlavní základ dnešního plemene byl ale položen v Kanadě. Zde se podařilo namnožit koťata, která měla tento gen jako dominantní a (trochu kontroverzním) zpětným zkřížením jednoho z těchto koťat s matkou byl položen základ rodu.

Linií má dnešní plemeno ale více a geneticky je dnes již velmi pestré. Název sphynx je v anglické transkripci užívaný celosvětově.

Kvůli své lysosti má kočka celou řadu specifik. Kočka potřebuje v dvoutýdenních intervalech koupel, jelikož se jí na těle usazuje kožní maz, který by byl jinak vstřebáván srstí. Kůže koček je zároveň relativně citlivá na slunce, přímý sluneční žár jim tak nedělá dobře.

Z druhé strany ovšem vcelku logicky trpí i na úniky tepla, v chladnějším podnebí jim tak dokonce majitelé pořizují slušivé svetříky. Absence srsti v uších vede také k větší produkci ušního mazu a potřebě věnovat péči o citlivé kočičí uši větší pozornost.

profimedia-0313416835 zdroj: Profimedia

Možná si po tomto výčtu kladete otázku proč tedy vlastně takové zvíře chovat? Hodnocení vzhledu je samozřejmě subjektivní, mnozí milovníci plemene by vám upřímně řekli, že tyto kočky jsou nádherné.

Vyznačují se neobvyklou povahou, která u ostatních plemen nebývá tak častá. Jsou velmi přítulné, inteligentní, zvědavé a hravé. To umí i klasické kočky, sphynx jsou k tomu ale navíc velmi energické. Svému pánu dávají náklonnost velmi otevřeně najevo. Kvůli těmto vlastnostem se někdy říká, že kočky sphynx mají psí povahu a živost, a to dokonce do té míry, že mnohé chodí vítat svého člověka při návratu domů. Kdo má doma “klasickou” kočku, ten se asi hořce směje.

Kočky sphynx zkrátka nejsou jen pouhou kuriozitou či módním výstřelkem, ale plnohodnotným plemenem. Jejich vlastnosti fyzické, ale i povahové, z nich činí v kočičím světě unikáty. Není se tak čemu divit, že počet těch, kteří je nesnáší je bohatě vyvážen těmi, jež je milují.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články