Načítání obsahu, prosím počkejte

Vzácná kráska s bílými tlapkami

Vzácná kráska s bílými tlapkami Snowshoe - kočka s bílými packami | zdroj: Profimedia

Snowshoe je kočičí plemeno, jehož poznávacím znamením jsou, jak již název napovídá, bílé tlapky. Má téměř šedesátiletou historii, dobrou povahu a miluje to, co spousta koček spíše nesnese.

Jaký je původ tohoto plemene? Nu, v roce 1960 vrhla siamská kočka chovatelky Dorothy Higgs-Daughertyové v Pensylvánii koťata s bílými tlapkami. Paní se zalíbila tak, že je následně začala dále množit a křížit především s dvoubarevnými americkými krátkosrstými kočkami.

Program se rozšířil, poprvé bylo toto plemeno řádně uznáno teprve v roce 1983 v Americe, největší evropská chovatelská organizace FIFe jim dala zelenou až na počátku třetího tisíciletí.

ČTĚTE TAKÉ: Mazlivá ruská krasavice

Snowshoe jsou nicméně poměrně vzácné, vzhledem k vysokým požadavkům na zbarvení a výskyt odznaků je totiž jejich chov dost náročný. A to přestože se vyskytují v mnoha barevných variant a mají různé znaky. Některé organizace ale určité barvy neuznávají a to, jak bude každý nový vrh koťat vypadat, se dá těžce odhadnout a chovatel konečnou podobu narozených koček a kocourů zjistí až po několika týdnech po jejich příchodu na svět.  Na chov se zpravildla hodí jen část narozených koťat s vhodně rozmístěnými bílými skvrnami a botičkami.

Další výraznou charakteristikou snowshoe je jejich povaha. Jsou milé, tuze hravé - a také velice citlivé. Trpí, pokud je majitel nechává dlouho o samotě, potřebují hodně pozornosti a lásky. Hravost přitom neztrácí ani když zestárnou.

Čím možná překvapí

Mají rády děti, jsou inteligentní a učenlivé, takže s nimi lze natrénovat různé triky. Mezi jejich zvláštnosti patří i to, že milují vodu, některé dokonce plavou! Též rády šplhají do výšek. A pozor, jsou docela hlasité.

Snowshoe jsou prostě bezva parťák do rodiny, nebo k lidem, kteří jsou ochotni trávit se svou kočkou dost času. Ta se jim pak za veškerou lásku a mazlení tuze odvděčí - právě láskou a mazlením.

Nejvíce jich žije ve Spojených státech, Velké Británii a v Německu, i v Česku však mají své fanoušky a existuje tu několik chovatelských stanic.

 

 

 

Zdroje:  Vlastní , Wikipedia.org , hellosandy.cz , krmeni.cz

Nejnovější články