Načítání obsahu, prosím počkejte

Vášnivý aportér s citlivým čumákem

25. 2. 2020 – 9:01
0
Vášnivý aportér s citlivým čumákem Ohař | zdroj: Profimedia

Auvergneský ohař má jméno, které zamotá jazyk, ale to je asi jeho jediné negativum. Tento nadaný, elegantní pes je totiž svým způsobem fascinujícím. A obohatí život všech, kteří touží po aktivním a inteligentním psím kamarádovi.

Toto plemeno pochází z francouzské oblasti Cantal a bylo vyšlechtěno jako loveckých pes. Ohledně jeho kořenů existuje několik teorií. Podle jedné z byli jejich předky psi chovaní Maltézskými rytíři, dle jiné vznikli křížením mohutnějších plemen s galskými pointry.

Nu a třetí verze nám předkládá, že "prostě" vzešli ze starobylého plemene ve francouzské oblasti Auvergne. Všechny výklady původu se nicméně shodnou na tom, že byli tito psi v průběhu věků šlechtěni a využíváni jako lovečtí a skvělé lovecké vlohy mají i dnes. Disponují jemným čichem, patří k vynikajícím stopařům i aportérům.

Navíc jsou tito ohaři, díky svému zvláštnímu zbarvení, dobře vidět i v nepřehledném terénu. Mimochodem, k jejich slavným přiínivcům patřil například francouzský král Ludvík XIV.

V 19. století byli auvergněžští psi kříženi i s ohaři z jihoevropských zemích. Přežili díky chovatelům, kteří se soustředili na péči o původní plemeno. Ve 20. století si pak postupně získali oblibu nejen mezi příznivci myslivosti a honů, ale i lidmi, kteří by sice pušku do ruky nevzali, ale hledají aktivního parťáka pro dlouhé procházky a výlety do přírody.

Ostatně tito psi pohyb milují a také ho hodně vyžadují. Zároveň se díky své vyrovnané a přátelské povaze hodí i do rodin s dětmi. Samozřejmě poté, co projde důkladnou výchovou, což by však mělo platit pro všechna plemena... Co se soužití se zvířaty týče, je však třeba dbát na důkladné seznámení, neboť v tomto případě by kvůli loveckým instinktům v některých mohli vidět "kořist".

Mezi další pozitiva patří i to, že kromě nutnosti vydatných vycházek, není péče o auvergneského ohaře zvlášť náročná. Jeho jemná srst potřebuje jen občas pročesat. Průměrná délka dožití tohoto plemene je pak 12-14 let.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články