Načítání obsahu, prosím počkejte

Fenka, která pomáhala slavnému psychoanalytikovi

Fenka, která pomáhala slavnému psychoanalytikovi Freud a Jofi | zdroj: Profimedia

Otec psychoanalýzy Sigmund Freud se stal téměř ve svých 70 letech milovníkem psů. Jedním z jeho blízkých čtyřnohých přátel byla fenka Jofi.

Začalo to tak, že si v půli 20. let Freudova dospělá dcera Anna pořídila společníka na své dlouhé, osamělé procházky. Volba padla na německého ovčáka, kterého pojmenovali Wolf. Freud si ho rychle a velmi oblíbil.

V roce 1928 věnovala Annina přítelkyně Dorothy Burlinghamová Freudovi fenku čau čau jménem Lün-Yu. Psychoanalytik s ní však strávil jen 15 měsíců. Fenka totiž tragicky zahynula na kolejích...

Freuda ztráta Lün-Yu zdrtila. Truchlil sedm měsíců a teprve poté byl prý schopen přijmout dalšího psa - Jofi, někdy psanou Yofi, která byla ze stejného vrhu jako Lün-Yu. Setkání to bylo osudové.

Jofi byla "u všeho"

Jofi "pomáhala" Freudovi v ordinaci. Freud zjistil, že její přítomnost dobře působí na pacienty, především na děti a dospívající. Pokud tam seděl někdo nervózní, držela se v bezpečné vzdálenosti, jinak však byla tak blízko, aby se mohla nechat hladit. Zároveň hlídala, ať nemocný Freud schůzky s pacienty nepřetahuje a příliš se nevyčerpává.

Pro Freuda také představovala velkou oporu v době, kdy absolvoval některé z více než 30 operací kvůli rakovině, jíž trpěl dlouhá léta. Ta ho ostatně taky připravila o kus čelisti.

Podle vzpomínek rodinných známých ve 30. letech také Jofi pobíhala s Anniným psem po pracovně, kterou Anna se svým otcem sdílela, a hlasitě štěkali pokaždé, když někdo zazvonil.

Jofi uhynula 11. ledna 1937 a Freud hluboce truchlil. Přesto se rozhodl pořídit si dalšího psa čau čau jménem Lün. Už následujícího roku však rodina, i s Lün, musela uprchnout před nacismem do Londýna, kde Freud 23. září 1939 zemřel.

Zdroje:  theguardian.com , thewallstreetjournal , chowtales

Nejnovější články