Načítání obsahu, prosím počkejte

Sedm „nízkoúdržbových“ psích plemen

29. 8. 2022 – 9:41
0
Sedm „nízkoúdržbových“ psích plemen Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Řada lidí touží po psím společníkovi, má ale obavy z nedostatku času či energie. Péče o psa zahrnuje kromě společného času mazlení a družení se také ošetřování srsti, úklid domácnosti, dostatek procházek. Existují psí plemena, která jsou takříkajíc k neutahání – vedle nich lze ale najít řadu psů, kteří tak velké nároky nemají.

Následující seznam je samozřejmě nutné brát trochu s nadsázkou. Jistě se najdou chovatelé, kteří se jenom hořce zasmějí nad tím, že zrovna jejich náročný psí ďábel by měl patřit mezi nízkoúdržbová plemena. Jakékoliv zobecňování psích vlastností má své limity. Navíc je potřeba zdůraznit, že žádný pes není bezúdržbový – všichni potřebují pozornost, lásku a čas svých lidí. Přesto může takový výběr několika příkladů plemen posloužit pro inspiraci těm, kteří se bojí neunavitelných společníků či nekonečných úklidů.

Jezevčík

Jezevčíci jsou oddaní psi, kteří mohou být skvělými společníky pro lidi starší či méně aktivní. Na dlouhé procházky je obvykle neužije, naopak se stávají věrnými průvodci při sedačkových seancích. Je ale pravda, že existuje i několik aspektů druhé strany péče o jezevčíky: dlouhosrsté varianty jsou náročnější na péči o srst. Jezevčíci také mají v sobě jistou tvrdohlavost a nezkušeným chovatelům mohou přerůst přes hlavu.

Anglický chrt

Od závodního psího plemene bychom čekali až hyperaktivní temperament. Trochu překvapivě je ale pravdou pravý opak. Angličtí chrti mají klidnou, trochu lenošivou povahu, pro kterou jsou mnohem vhodnější do bytu než některá menší plemena. Řada majitelů má tu zkušenost, že pes připravený anatomicky pro tryskové závody tráví nejradši čas na sedačce či v pelíšku. I oni potřebují, jako všichni psi, denní procházky, ideálně s možností se aspoň občas pořádně proběhnout. Nemají ale nekonečnou výdrž ani nechtějí svého člověka utahat. Jejich srst navíc nemá podsadu, takže nepouští tolik chlupů. Navíc má plemeno výborné zdraví a dobře reaguje na výcvik, takže to bývají s trochou péče poslušní psi.

Francouzský buldoček

Jistý stereotyp říká, že každého správného kavárenského povaleče doprovází francouzský buldoček. Stereotypům bychom sice příliš věřit neměli, kus pravdy v tom ale je: toto psí plemeno je skutečně ideálním společníkem pro lidi, kteří nechtějí se svým neúnavně temperamentním psem trávit všechen čas na cvičišti. Francouzští buldočci nejsou tvorové přehnaně pasivní a dostatek procházek a her si s nimi jejich člověk užije. Výdrž ale mají omezenou a domácí relaxace také patří mezi jejich oblíbené činnosti. Navíc jsou to psi inteligentní, kteří dobře reagují na výcvik. Je ale potřeba mít vždy na paměti jejich velkou nevýhodu: genetické zatížení dané šlechtěním. Ploché čumáky, ke kterým se šlechtitelé během desítek let propracovali, jsou zdrojem řady zdravotních obtíží, stejně tak buldočky dovedou potrápit i kožní choroby.

Čivava

Velkou výhodou čivav je jejich kapesní velikost, díky které bývají velmi nenáročné na prostor a „údržbu“. Na jednu stranu dokáží překvapit výbuchy frenetické energie, nepotřebují ale mnoho cvičení a rozhodně to není pes, který by potřeboval dlouhé výlety. Zajímavé je, že ačkoliv má řada lidí čivavy za jakási psí nedochůdčata, ve skutečnosti je plemeno poměrně zdravé. Krátkosrsté varianty pak v podstatě nevyžadují nijakou zvláštní péči o srst. Jejich velikost může být paradoxně nevýhodou v tom, že si psa někteří chovatelé snadno „rozmazlí“ tendencí jej všude nosit a pečovat o něj jako o kojence. Při výběru štěněte je také dobré znát vlastnosti rodičů, což může napovědět, zda mazlíček nebude příliš panovačný.

Kavalír King Charles španěl

Milovníci tohoto plemene říkají, že jde o psy, co celý život vypadají a chovají se jako štěňata. Jsou to oddaní, milující, hraví a mírumilovní psi středně malého vzrůstu. Nejvíc radosti jim dělá, když se můžou mazlit se svými lidmi nebo si hrát s jiným psem. Klasické procházky ocení, na přehnané sportování je ale neužije. Vyžadují sice nějakou úroveň péče – čištění uší, občasné česání a stříhání – na druhou stranu jde ale o hypoalergenní plemeno, které skoro nelíná.

Anglický mastif

Toužíte po psím obrovi, který s vámi bude rád lenošit a nezřízeným temperamentem vám nezboří dům? Pak může být anglický mastif, jedno z největších plemen, zajímavou volbou. Nejsou neobratní a když je to potřeba, dovedou se pohnout s překvapivou rozhodností. Jinak ale patří mezi psy spíše líné – s vysokou hravostí štěňat, která v průběhu věku klesá. V zásadě jde o poslušné, mírné psy, u kterých se ale nesmí podcenit výchova a socializace. Asi největší nevýhodou mastifů je jejich poměrně krátký život, většina nežije déle než 11 či 12 let.

Pudl

Pudli mají tři velikostní varianty: klasickou, miniaturní a trpasličí. I když mají někdy pověst psích „primadon“, ve skutečnosti jde o mimořádně inteligentní a oddané psy. Co do aktivity patří spíše mezi energičtější plemena, dovedou se ale přizpůsobit svým lidem a jejich míra aktivity často odráží temperament jejich člověka. Menší varianty jsou pak nenáročné na prostor. Velikou výhodou pudlů je jejich hypoalergenní srst, která líná jen minimálně, takže není potřeba neustále uklízet chlupy v bytě. Jistou pozornost je ale potřeba věnovat česání a zastřihování.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články