Načítání obsahu, prosím počkejte

Deset nejposlušnějších psích plemen

27. 9. 2021 – 8:20
0
Deset nejposlušnějších psích plemen Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Psí schopnost učit se povelům a následovat pokyny svého člověka není pouze záležitost inteligence. Existuje řada velmi inteligentních psích plemen, která ale mají svou vlastní, často velmi tvrdou, hlavu. Oproti tomu jsou psi, kteří vynikají skvělou poslušností a ideálně vyvažují inteligenci, nadšení pro učení se a potřebu dělat svému člověku radost. 

Tyto schopnosti se samozřejmě velmi liší podle individuálních dispozic jedinců. Přesto je možné sestavit seznam deseti plemen, u kterých bychom mohli mluvit o vlohách k poslušnosti, tedy vlohách pro učení se a chápání lidských povelů. Seznam je spíše orientační, protože dobrou i špatnou zkušenost lze udělat s každým psem. 

Border kolie 

Bývají označovány za jedny z nejinteligentnějších psů obecně. Když se pak tyto vlohy spojí se schopností rychlého učení a velmi dobrého „naladění“ na lidi, máme tu plemeno, ze kterého se nejčastěji rekrutují ti nejposlušnější psi. Jejich inteligence ale potřebuje vždy dostatek bohatých stimulů – border kolie trpící nudou se mění v problémového, destruktivního psa. 

Němečtí ovčáci 

Jde o další mimořádně inteligentní psy, kteří byli přímo cíleně šlechtěni ke schopnostem chápání a k ochotě plnit povely. Ne nadarmo se z nich stal přímo ikonický služební pes silových i záchranářských složek. Ke svým rodinám jsou němečtí ovčáci velmi oddaní a jsou jim věrnými ochránci. Velký potenciál se ale musí rozvíjet správně – při špatném výcviku či nepovedené socializaci se v duchu svého obranářství mohou stát agresivními k cizincům. 

Zlatý retrívr 

Není náhodou, že zlatí retrívři dnes patří mezi naprostou špičku v popularitě psích společníků. Bývají velmi nadšení, trpěliví, něžní i veselí a obecně z nich často přímo vyzařuje radost ze života po boku milujících lidí. Někteří cvičitelé uvádějí, že retrívři mají ze všech plemen největší potěšení z toho, když mohou uposlechnout příkaz, tedy že nadšeně vychází vstříc lidem. Spolu s jejich inteligencí je to činí jedněmi z nejpřístupnějších psů k výcviku. 

Labradoři 

Tito „konkurenti“ zlatých retrívrů s nimi sdílí celou řadu vlastností. Právě pro svou inteligenci, mírnou povahu a zároveň nadšení pro věc jsou velmi často cvičeni jako služební psi. Protože jsou to docela mlsouni, reagují při výcviku také velmi dobře na pozitivní motivaci pamlsky – ovšem na druhou stranu, který pes na tohle nereaguje? 

Vizsla 

Vizsla čili maďarský krátkosrstý ohař je plemeno nadané velkou porcí výdrže, nadšení pro spolupráci, oddanosti i inteligence. Ke svým lidem si vytvářejí velmi silná pouta – a to dokonce do takové míry, kdy jim ve Spojených státech chovatelé přezdívají „Velcro dogs“, tedy psi na suchý zip. Nejraději by totiž trávili všechen čas doslova připnutí ke svým lidem. To jim na jednu stranu dává velký potenciál procházet snadno výcvikem, zároveň je ale úskalím, že špatně snáší odloučení. Také je potřeba poznamenat, že tito ohaři potřebují hodně cvičení a pohybu, excelují tedy ve psích sportech, naopak  zahálku a nudu nesnesou. Zkrátka: poslušný pes ještě nutně neznamená nenáročný. 

Anglický špringršpaněl 

Toto plemeno je vhodné pro každého, kdo hledá psy s neutuchající energií a silnou potřebou s nadšením splnit každé přání svého člověka. Bývá to takový ten typ psa, kterého skoro neustále vidíte energicky vrtět ocasem a který se překotně zapojuje do každé aktivity. Opět jde o psy, kteří se pro své vlastnosti dobře cvičí, je pro ně ale vhodné žít v domácnosti s aktivními lidmi. 

Pudl 

Pudl si v obecném povědomí stále drží punc psa spojeného spíše s elegancí, a tak trochu vyumělkovaným vzhledem. Přes tento stereotyp „psí modelky“ se tak někdy zapomíná, že jde o jedno z nejinteligentnějších plemen. Navíc jsou velmi oddaní svým lidem a při výcviku excelují při učení se složitým pokynům, které navíc plní s hravostí a nadšením. 

Vlčí špic 

Vlčí špicové, stejně jako jejich blízce příbuzní keeshondové, jsou chytrým, oddaným a přátelským plemenem, které se velmi dobře učí. Jsou také velmi zvědaví a podle některých chovatelů si pod maskou klidného rozpoložení drží neustále napnutou pozornost. Je ovšem pravda, že původně byli šlechtění jako hlídači, proto mají větší tendence k hlasitému štěkání. Což je ale něco, co se dá výcvikem korigovat a jak jsme řekli: učí se velmi dobře a rádi. 

Havanský psík 

Jde o příklad drobnějšího, společenského psíka, který si ale své místo v našem volném přehledu zaslouží. Jsou velmi přátelští, přizpůsobiví a inteligentní. Navíc se ale u nich uvádí, že oproti spoustě jiných malých plemen reagují na výcvik velmi dobře a nemají v sobě tolik tvrdohlavosti. Proto jsou také častými účastníky psích sportů a soutěží poslušnosti. 

Manchesterský teriér 

Většina teriérů se vyznačuje značnou inteligencí, často jsou ale spojování s jistou tvrdohlavostí a svéhlavostí. Bývají to nezávislí psi, kteří si rádi dělají věci po svém. Výjimkou v této skupině jsou ale teriéři manchesterští. Ti nemají inteligenci o nic menší, zároveň ale skvěle reagují při výcviku a ochotně se učí povely. Navíc patří mezi psy, kteří mají velmi rádi, když se mohou něčím zaměstnat – což výcviku jen pomáhá. 

Ještě je dobré dodat, že musíme brát s rezervou samo slovo „poslušnost“. Někdy ho můžeme vnímat citově zabarveně, naznačuje nám cosi o podřízeném vztahu. Výcvik by ale pro psa měl být, pokud možno, vždy zábavou a neměl by lámat jeho ducha.  

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články