Načítání obsahu, prosím počkejte

Psí plemena, která dobře vychází s kočkami

31. 10. 2020 – 18:29
0
Psí plemena, která dobře vychází s kočkami Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Mnozí lidé považují za součást své sebeidentifikace to, zda jsou spíše "kočičí" nebo "psí". Rozpor mezi kočkami a psy je příslovečný a dobře známý. Přitom ale není vždy nutný – řada chovatelů má zkušenost ze společné péče o obě šelmy a potvrdí, že může být bezkonfliktní. Existují psí plemena, která se k soužití s kočkami hodí více než ostatní?

Obecně platí, že na prvním místě hraje roli individualita zvířete. Pokud si přečtete, že beaglové snáší kočky dobře, ještě to neznamená, že zrovna ten váš se mezi ně zařadí. Zároveň lze ale ze základních povah či vloh toho kterého plemene alespoň usuzovat na to, zda se ke kočce spíše hodí, či nikoliv. Také je potřeba jasně říci, že jde o společné soužití tvorů, kteří si na sebe zvykali od mala a nepovažují jeden druhého za vetřelce. Sebepřátelštější pes nebude dobře snášet, když mu na dvůr vleze cizí kocour.

Z obecného hlediska se dá říct, že pro chov společně s kočkou nejsou příliš vhodná plemena sršící energií a temperamentem, což je něco, co kočky špatně snáší. Problém je i se psy, kteří mají krví předků dané pnutí lovit drobná zvířata – to je typické třeba pro teriéry. Konfliktní situace nastávají častěji ale i u psů ovčáckých, kteří jsou zvyklí někdy i rodinu chápat jako stádo, o které se starají – a tato pozornost může v individualistech kočkách probouzet podráždění.

Jaká psí plemena tedy častěji vykazují větší míru tolerance k jejich kočičím protějškům?

Bígl

Bígl byl jako honící pes po generace šlechtěn k tomu, aby dokázal dobře fungovat ve smečce a zároveň toleroval jiná zvířata, například koně. Hon na lišku byl reakcí na chování pána, nikoliv volání nějaké vlastní nesnášenlivosti ke zvířeti. Snad pro tyto vlastnosti bíglové snadno chápou celou rodinu jako další členy své smečky, koček ze stejné domácnosti nevyjímaje.

Baset

Pro tohoto ušlechtilého psa platí vlastně to samé, co zaznělo u bíglů. Jejich klidná a přátelská povaha je navíc kočičím úhlem pohledu podtržená nízkým vzrůstem a poměrně pomalými pohyby – tedy něčím, co kočky vítají možná ještě víc, než energické beagly. 

Border kolie

Sice obecně platí, že ovčáčtí psi se ke kočkám příliš nehodí. Border kolie jsou ovšem výjimkou. Jejich klidná a milující povaha se aplikuje na celou rodinu, včetně koček. Jako by se i na ně vztahovala známá láska border kolií k dětem. Není ostatně náhodou, že tito psi patří mezi nejinteligentnější plemena vůbec – a proto dobře reagují na poznávání kočky od kotěte.

Zlatý retrívr

Nejen, že patří mezi nejoblíbenější plemena vůbec, je to navíc duše inteligentní a ušlechtilá. Umí se dobře přizpůsobovat a v rodinném životě mají mírnou povahu. Pokud mají možnost si na kočku zvyknout od mala, berou ji často s láskou jako dobrého kamaráda.

Pudl

Tohle plemeno má sice někdy pověst hlavně okrasného psíka, ve skutečnosti ale opět patří mezi psí génie. Jejich inteligence je spolu s jejich mírnou povahou, která se projevuje nejvíc v domácím prostředí, klíčem k dobrému soužití s kočkami. Věci navíc pomáhá to, že některé varianty pudlů jsou miniaturní a tím pádem ztrácejí nad kočkami váhovou a velikostní převahu.

Novofundlanďan

Novofundlanďan je tu jako zástupce všech těch něžných obrů ze psí říše. Víme jistě, o jakých psech je řeč – velcí, ale velmi klidní a rozvážní, s pomalými pohyby a milujícím srdcem. Dobří rodinní psi, kteří skvěle snáší dětské řádění – právě jako Novofundlanďani – mají obvykle i spoustu pochopení pro kočky.

Maltézský psík, pomořan, mops

Malá psí plemena mají někdy pověst drobných vzteklounů, maltézáček ale patří mezi ty klidné. Mají rádi rodinný život a milují všechny členy domácnosti – pokud tedy kočku nevnímají jako vetřelce, obvykle spolu žijí v míru. Mnozí maltézští psíci si navíc umí užívat gaučové lenošení a klid, a to je stav, kdy je nějaké kočky jednoduše nezajímají.

Klidná a přátelská povaha je vlastní i pomořanům nebo mopsům. Tato plemena patří mezi psí pohodáře, kteří se snadno přátelí úplně se všemi – a i pro kočky se u nich v srdíčku nějaké to místo obvykle najde. Velmi navíc pomáhá, že jsou obvykle podobného vzrůstu. Někteří chovatelé mají například zkušenost s tím, že tandem mops-kočka funguje jako parťáci, kteří si umí dělat dobrou společnost v lidské nepřítomnosti.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články