Načítání obsahu, prosím počkejte

Nejlepší plemena pro rodiny s dětmi

4. 3. 2022 – 13:13
0
Nejlepší plemena pro rodiny s dětmi Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Zkušený chovatel by možná řekl, že při správné výchově skoro každý pes dovede být láskyplný člen rodiny. Osobní dispozice mazlíčka jsou důležité, je ale pravda, že jistá plemena mají přeci jen větší náklonnost ke hrátkám s dětmi, či alespoň trpělivost s nimi. Není jich málo, v následujícím textu proto nabízíme výběr některých plemen, která lze označit za nejvhodnější k rodinám s dětmi. Není to seznam vyčerpávající, může ale poskytnout přehled o jakých typech psů se vlastně v tomto případě bavíme. 

Boxer 

Někteří lidé mají boxery zařazené jako psí „tvrďáky“, jejich majitelé ale vědí, že jsou to hraví a milující tvorové. Mají nevyčerpatelnou energii, která provází dovádivou povahu ne nepodobnou křepčícímu dítěti. Velmi snadno se proto s dětmi spřátelí. Někdy ale zapomínají na svou velikost, a tak při hrách s batolaty musíme dávat pozor na nechtěná sražení. 

Labrador 

Labradoři jsou skoro symbolem rodinného psa. Umí být přátelští, otevření a velmi inteligentní, zároveň jsou velmi často trpěliví a jemní v kontaktu. Ze všech psích plemen patří mezi ta s nejmenším výskytem agresivity. Právě uvolněná povaha je často předurčuje pro roli psích přátel i u malých dětí. Jen je potřeba počítat s tím, že mají rádi pohyb a prostor a při hrách se rádi rozběhnou. 

Zlatý retrívr 

Tento blízký příbuzný labradora by se dal charakterizovat skoro stejně, povahu totiž mají takřka identickou. Někdy se ovšem říká, že zlatí retrívři oproti svým labradorským bratrancům snáze podléhají hyperaktivitě a ztrátě kontroly nad svou hmotou při hře. Na druhou stranu, u hrách s většími dětmi může být právě tato obrovská energie, která potřebuje vybouřit, vítanou vlastností. 

Pudl 

Pudli překvapují svou inteligencí i temperamentem, v obecném povědomí je totiž máme často spojené spíše s prostředím psích přehlídek a podobně. Ve skutečnosti ale mají tito psi často povahu, která krásně ladí s dětskou energií. Umí být milující, mazliví, trpěliví, navíc mají několik velikostních variant. 

Bišonci 

Tahle malá koule vlny patří mezi oblíbené psí společníky i u klidnějších, osamělých lidí. Skrývá v sobě ale spoustu energie, která se ovšem nepřepíná až do hyperaktivity. Milují hry a mazlení, navíc pro svůj malý vzrůst málokdy povalí či smetou menší dítě. Zároveň si umí držet odstup, pokud vidí, že dětský společník nezvládá ještě umění jemných dotyků. 

Beagle 

O těchto psech se říká, že jsou tvrdohlaví a velmi špatně cvičitelní. Ba co víc, občas se můžeme přímo setkat s označením „hloupí“. To beaglům poněkud křivdí, je ale pravda, že umí mít svoji hlavu. Na druhou stranu dobře socializovaný pes se stává výborným rodinným společníkem rozumné velikosti. Jsou naprosto loajální své rodině a tuto věrnost promítají i do vztahu k dětem, se kterými si nejen rádi hrají, ale navíc je i instinktivně chrání a na případné nebezpečí upozorňují velmi hlasitým štěkotem. 

Kernteriér 

Toto plemeno malého britského teriéra patří mezi populární mazlíčky. Vyznačuje se přirozenou náklonností k dětem a k radosti z pohybu a her. Někteří chovatelé těchto psů dokonce říkají, že mají s dětmi nekonečnou trpělivost a zůstávají i tam, kde jiní malí psi u hlučných a neohrabaných lidských mláďat vyklízejí pole. 

Německý ovčák 

U tohoto ikonického plemene psa je potřeba hned na začátku dát jisté upozornění. Aby byl dobrým rodinným psem, potřebuje opravdu důsledný výcvik a výchovu. Špatně socializovaní němečtí ovčáci se stávají nesnášenlivými a bohužel, nemálo útoků psa na člověka přichází právě od nich. Pes vyrůstající od štěněte ve zdravém a milujícím prostředí je ale věrným a ochranitelským členem rodiny. Děti bere za své, dbá o jejich bezpečí a zároveň s nimi umí dát najevo svou hravou část povahy. 

Šeltie 

Shetlandští ovčáci čili šeltie jsou psi půvabní nejen vzhledem, ale i povahou. Bývají mírné, tolerantní a milují lidskou společnost. Také obvykle velmi dobře vychází s dětmi a rády si hrají. Je ale pravda, že potřebují jistý výcvik, neboť jejích přirozený instinkt ovčáckého psa jim velí řešit některé situace „chňapňutím“ čelistmi, jako při korigování stád. Přehnaně aktivní a hlučně děti proto nemusí zvládat vždy dobře. 

Mops 

Toto plemeno má velmi rádo hry i mazlení, ze všeho nejraději pak lidskou společnost a rodinu. Je ale pravda, že kvůli jejich krátkonosým dispozicím mají sklony k přehřívání a zadýchávání. Je to proto ideální pes pro klidnější rodiny, které hledají společníka na lenošení a nenáročné aktivity. 

Irský setr 

Tito psi jsou plní energie, která je pro malé děti možná až příliš bouřlivá. U těch větších se ale naopak jedná o perfektního společníka ke hrám a sportu. Milují aportování, rádi doprovází rodiny na výletech a podobně. Je to ideální pes pro rodinu aktivně založenou. 

Kříženci 

V případě psů máme často tendenci se pohybovat ve škatulkách daných čistokrevnými plemeny. Nesmíme ale zapomínat, že někteří kříženci si berou to nejlepší z obou rodičů a často to bývají psi inteligentní a zároveň vyrovnaní. Navíc umožňují vybírat ze skutečně široké škály velikostí, barev a tvarů. S křížencem je to vždycky trochu loterie, bylo by ale nefér na závěr nezmínit, že mnozí z nejmilovanějších rodinných psů se rekrutují právě z těchto řad. 

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články