Načítání obsahu, prosím počkejte

Papoušci jsou zábavní, ale nároční společníci

12. 1. 2020 – 22:18
0
Papoušci jsou zábavní, ale nároční společníci Papoušci jsou závazek na několik desítek let | zdroj: Pixabay

Papoušci jsou jistě fascinující a nádherná stvoření, která vám můžou být zábavnými a věrnými společníky. Rozhodně se však nejedná o nenáročné mazlíčky, jak se mnozí domnívají. Ať už máte v plánu si pořídit klasickou andulku, upovídaného žaka nebo třeba tajemného havrana, tady je pár věcí, které se vyplatí zvážit.

Máte na to čas?

U opeřených mazlíčků odpadá povinnost venčení, to však neznamená, že se jim nemusíte věnovat. Ptáci jsou velmi inteligentní a společenští a pokud jsou často sami, trpí. Nezapomínejte na to, že v přírodě většinou žijí v hejnech, společnost je pro ně tedy nezbytná. 

Máte na to prostor?

Ve volné přírodě mají pro sebe celou oblohu. Je tedy pochopitelné, že v kleci se budou cítit poněkud stísněně. Každý pták by měl mít možnost strávit minimálně tři hodiny denně mimo svou klec poletováním po domě a interakcí s dalšími členy domácnosti. Nechávání papouška přes noc v kleci je, samozřejmě, v pořádku. Po zbytek dne by však měl mít možnost se nějak zabavit - ať už hračkami či třeba puštěným rádiem, jehož melodie se může učit.

Jste připraveni o něj pečovat?

Mnoho lidí si neuvědomuje, kolik čištění život s papouškem obnáší. Bude potřeba mu pravidelně čistit klec i její okolí, stejně tak jako místa, na kterých si s ním hrajete. Většina větších ptáků také vyžaduje velmi rozmanitou stravu, kterou musíte denně připravovat. Pamatujte také na to, že ptáci nejsou zrovna tišší. Rozhodně je roztomilé, když se váš papoušek naučí zpívat nejnovější hit z rádia, ale jste opravdu připraveni poslouchat ho celý den?

Jste připraveni se zavázat?

Každý domácí mazlíček je dlouhodobější závazek. U koček a psů jde maximálně o dvacet let, velcí ptáci se však dožívají padesáti nebo více. Než si nějakého pořídíte, důkladně to tedy promyslete.

Ptáci jsou velmi chytrá zvířata a pokud se jim věnujete a poskytněte jim dostatek prostoru, užijete si spolu spoustu zábavy. Mějte však na mysli, že čím chytřejší mazlíček je, tím je i náročnější. Jsou známé případy papoušků žako, kteří si z deprese pramenící z jejich osamění trhali peří a jinak si ubližovali. Pořiďte si je jen tehdy, pokud jste odhodlání jim poskytnout šťastný a dlouhý život po vašem boku.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články