Načítání obsahu, prosím počkejte

Netradiční domácí mazlíčci: Co je potřeba vědět před koupí

11. 1. 2021 – 18:56
0
Netradiční domácí mazlíčci: Co je potřeba vědět před koupí Oblomovka žravá | zdroj: Profimedia

Ať už se rozhodnete pro neobvyklého domácího mazlíčka kvůli tomu, že je to momentálně trendy, nebo kvůli tomu, že po něm vaše srdce touží už léta (což je samozřejmě mnohem lepší možnost), je potřeba před pořízením vzít v potaz několik důležitých věcí. Třeba to, zda v okolí seženete vhodného veterináře.

Přestože módní trendy nejsou úplně ideální důvod pro pořízení neobvyklého domácího zvířete, stává se to poměrně často. A tak se v českých domácnostech například rozmáhá chov ježků nebo hlemýžďů. Občas po vzácné exotice sáhnou lidé, kteří hlavně chtějí být pro své okolí zajímaví.

Pokud se však za vaším rozhodnutím skrývá skutečně přesvědčení, že je dané zvíře pro vás ideální mazlíček, gratulujeme. Jenže od rozhodnutí o pořízení zvířete k začátku chovu by měla uplynout dostatečně dlouhá doba, abyste si své plány pořádně promysleli a vše si o daném zvířeti nastudovali. Chovat neobvyklé zvíře totiž s sebou nese nečekané výzvy i komplikace.

Speciální péče

Naučit se starat o psa, kočku, králíčka, rybičky nebo dejme tomu papouška je relativně snadné. Tedy alespoň co se týče teorie. Méně častá zvířata mají své specifické požadavky na chov, ubytování, stravu, ale i péči. To je potřeba vzít v úvahu – pokud nemůžete například poskytnout vysněnému papouškovi adekvátní velikost voliéry, mělo by raději zůstat u snu.

Neobvyklé nemoci a zdravotní problémy

Každé zvíře má svá zdravotní specifika. Pokud máte vyhlídnutého nějakého neobvyklejšího mazlíčka, vždy si předem nastudujte, jak je na tom jeho druh po zdravotní stránce. Lze u něj očekávat předpoklady k některým nemocím? Zjistěte si finanční náročnost veterinární péče, přece jen domácí zvířátko je závazek na několik let až desetiletí.

Seženete veterináře?

Většina veterinářů se specializuje na psy a kočky, někteří se věnují i drobným savcům, jiní plazům, další si přibrali třeba ptáky. Pokud uvažujete nad pořízením neobvyklého mazlíčka, vždy si předem zjistěte, zda se v okolí nachází veterinář poskytující péči i vašemu vyvolenému zvířecímu kamarádovi. Ne každý veterinář si umí poradit se zlomeným křídlem ary a málokterý veterinář umí například vykastrovat domácí prasátko.

Sednou si vaše životní styly?

Psi a kočky se většinou svému páníčkovi v denních stereotypech přizpůsobí. S neobvyklými mazlíčky je to o něco složitější. Pokud jste například ranní ptáče a chodíte brzy večer spát, není pro vás logicky příliš vhodné noční zvíře. Stejně jako třeba křeček pro někoho, koho přivádí k šílenství zvuk vrzajícího kolečka na běhání. A štítíte se hmyzu? Nu, pak asi není dobrá volba plaz vyžadující krmení živými cvrčky…

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články