Načítání obsahu, prosím počkejte

Chobotnice doma v akváriu? Jde to, ale moc dobrý nápad to není

3. 1. 2021 – 10:27
0
Chobotnice doma v akváriu? Jde to, ale moc dobrý nápad to není Chobotnice jsou velmi chytré a v chapadlech mají velkou sílu. | zdroj: Profimedia

Chobotnice patří mezi nejvíce fascinující zvířata. Jsou zajímavé svým vzhledem, inteligencí i celkově unikátní stavbou a fungováním těla. I proto mají své fanoušky i mezi akvaristy. Jejich chov je však velmi náročný a rozhodně není vhodný pro začátečníky.

Chobotnice jsou převážně noční živočichové, přes den žijí zalezlé v úkrytech, jeskyňkách a škvírách, přičemž se dokážou poskládat i do tech nejmenších štěrbin. Zajímavé je na nich snad všechno – za zmínku stojí třeba to, že mají tři srdce (dvě pohání krevní oběh k žábrám, jedno po celém těle), v přísavkách na chapadlech mají nejen hmatové, ale i jakési chuťové receptory a, jak vědí i malé děti, při útěku vypouští inkoust a umí se perfektně maskovat. Některé "jen" mění barvu těla, jiné dokonce strukturu jeho povrchu. No a při napadení predátorem některé druhy umí odhodit jedno z chapadel, jako to dělají třeba ještěrky.

Notoricky známá je jejich inteligence a síla v chapadlech. V laboratořích už při pokusech chobotnice předvedly ledacos a v mořských akváriích zábavních parků patří jejich otvírání zavařovaček k oblíbeným výstupům.

Chytrý útěkář

Pokud se proto rozhodnete pro domácí chov chobotnice, musíte vzít tyto schopnosti opravdu významně v potaz. Jinak vám váš nový miláček během do několika dnů z akvária uteče a v lepším případě ho najdete v sousedním akváriu či ve vaně, v horším na suchu třeba za topením. V akváriu je tak potřeba zabezpečit nejen všechny ventily, ale i skutečně dobře zatěžkat poklop.

Protože jsou chobotnice poměrně velké a náročné na chov, většinou jsou chované v laboratořích či ve veřejných mořských akváriích. Do běžných domácích mořských akvárií se příliš nedoporučují, sehnat se však dají. Počítejte s tím, že bude potřeba velké akvárium alespoň o 1000 litrech a zapomenout můžete na jakékoli jiné osazenstvo – všechna jiná zvířata chobotnice sežere a s jinými chobotnicemi se nesnese. 

Akvárium je potřeba vybavit dostatkem bezpečných úkrytů a jen mírným osvětlením. Chobotnice se bude první dny rozkoukávat a postupně si ji můžete "ochočit", že bude vylézat stále častěji a třeba ji budete moci krmit i z ruky.

Co se týká stravy, jsou chobotnice velmi žravé – nepohrdnou mlži, plži, rybami ani sépiemi. Počítejte však s tím, že nepatří zrovna mezi čistotné strávníky. Nechávají spoustu zbytků, jen málokdy sežerou skutečně vše. Budete tedy potřebovat kvalitní a výkonnou filtraci.

Pokud se vám podaří chobotnici zabydlet, můžete si z ní vychovat sympatického parťáka, se kterým si můžete užít spoustu zábavy. Bohužel ve chvíli, kdy se vám podaří se pořádně sžít, většinou chobotnice zahyne. Se svým průměrným věkem dožití mezi 15 až 18 měsíci totiž patří mezi velmi krátkověké živočich.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články