Načítání obsahu, prosím počkejte

Začínáme s akvaristikou: Ryby pro začátečníky

3. 12. 2020 – 7:40
0
Začínáme s akvaristikou: Ryby pro začátečníky Paví očka | zdroj: Profimedia

Zatoužili jste se věnovat akvaristice, vybrali jste akvárium i jeho vybavení a chybí vám už jen to nejdůležitější – jeho rybí osazenstvo. Pokud nemáte za zády zkušeného rádce-chovatele a úplně si nevěříte, nejlepší bude na úvod volit některý z nenáročných druhů. Poradíme vám, po kterých sáhnout.

Tím úplně nejnenáročnějším druhem je bojovnice nádherná. Tahle krásná rybka toho k životu moc nepotřebuje – dobře snáší pokojovou teplotu, takže se obejdete bez topítka. Nemusíte mít ani vzduchování, protože umí dýchat kyslík ze vzduchu. Navíc na sebe samci útočí a nelze je chovat ve společném akváriu, takže není takový problém chovat jen jednu jedinou rybku.

I proto se speciálně pro bojovnice prodávají takzvaná bettária, což jsou v podstatě jen malá plastová akvária bez jakéhokoli vybavení. Nutno ale podotknout, že přestože jsou bettária v chovatelských potřebách poměrně oblíbeným zbožím, pro dlouhodobější pobyt rybky jsou nevyhovující, a to jak rozměrem, tak vybavením.

Pokud však chcete založit plnohodnotné akvárium, nejdříve si promyslete, zda chcete jednodruhové, či společenské – tedy s větší pestrostí druhů. Opět platí, že jednodruhové je na úvod jednodušší, zejména pokud sáhnete po živorodkách, neboli pavích očkách, zebřičkách, mečovkách, neonkách či tetrách.

Protože jde o ryby žijící v hejnech, je potřeba myslet na množství – ideálně si pořiďte více než deset jedinců. Rybky budou živější a nebudou tak lekavé.

Všechny zmíněné druhy dobře snáší pokojovou teplotu a nejsou extra náročné na chov. Jen pokud zvolíte paví očka, počítejte s tím, že jsou háklivější na znečištění vody, přitom ale samy vodu poměrně dost znečišťují. Takže bez kvalitní filtrace se neobejdete.

Na chov jsou nenáročné i parmičky, které vytváří krásná hejna, ale jde o docela čiperné rybičky, takže se může stát, že svou aktivitou budou zbytek osazenstva společenského akvária rušit a stresovat. Kromě toho své spolubydlící i docela často šikanují okusováním ploutví. Takže ano, jsou na chov nenáročné, ale úplně ideální parťáci to nejsou – nejlepší je proto se před jejich pořízením poradit se zkušeným chovatelem.

To krunýřovec skvrnitý známý spíš pod přezdívkou "přísavka" se snese snad s každou rybou. Tento o něco větší (až 12 cm) všežravý sumec tráví svůj život u dna, přisátý na kamenech nebo na skle. Dokáže akvárium a jeho skla zbavit řas, takže je vítaným obyvatelem plnícím úlohu dvorního uklízeče. Jen pozor, samci jsou silně teritoriální a dva se v jednom akváriu nesnesou.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články