Načítání obsahu, prosím počkejte

Nejpřátelštější kočičí plemena

26. 11. 2023 – 17:36
0
Nejpřátelštější kočičí plemena Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Kočky jsou mazlíčci se složitou psychikou a výraznými osobnostmi. Můžeme tak mít v jedné domácnosti jedince neuvěřitelně mazlivé a vedle nich takové, kteří si budou celý život držet pečlivě udržovaný odstup. Vliv plemene v tomto není zásadní, přeci jen ale jisté povahové rysy spojované s plemeny existují. U jakých koček je tedy největší šance, že se setkáme s mazlíčkem přítulným a přátelským?

Mainská mývalí

Tihle kočičí obři jsou vůbec největším plemenem, proto mohou někdy působit až zastrašujícím dojmem velké šelmy. Opak je ale pravdou, většina mainských mývalích koček miluje společnost svých lidí a ze všeho nejvíc svým hravým chováním připomínají velká – opravdu velká – koťata. Lze si s nimi užít spoustu her, mnohé navíc mají v oblibě i vodu.

cat-7954713_1920 Mainská mývalí kočka | zdroj: Pixabay

Ragdoll

Už anglický název tohoto plemene, který znamená „hadrová panenka“ naznačuje, že může jít o přítulné společníky. Modrooké ragdoll kočky jsou známé tím, že vyhledávají lidskou společnost s „psí“ vytrvalostí, svého člověka po bytě doslova pronásledují a ze všeho nejšťastnější jsou v lidském náručí.

cat-7954713_1920 Ragdoll | zdroj: Pixabay

Habešská kočka

Tato exotická kočka pochází z dnešní Etiopie, má poměrně unikátní zbarvení a eleganci, pro kterou je hvězdou přehlídek a miláčkem nadšených chovatelů. Jako kamarádka je ovšem tato šelmička možná ještě oblíbenější pro svou „klaunskou“ povahu velmi zvědavého a mimořádně hravého tvora.

abyssinian-cat-2754331_1920 Habešská kočka | zdroj: Pixabay

Barmská kočka

Jde o blízké příbuzné koček siamských. Jsou známé pro svou orientaci na lidi, užívají si společné hry a zachovávají si v chování něco kotěcího až do vysokého věku.

the-cat-2764905_1920 Barmská kočka | zdroj: Pixabay


Birma

Je to mimořádně elegantně zbarvená kočka, která na svém kožíšku krásně kontrastuje světlou a tmavou srstí a modrýma očima. Birmy jsou známé pro svou klidnou a soustředěnou povahu, někdo je někdy dokonce označuje za chladné. V našem seznamu ale nejsou omylem – možná nehýří bláznivými hrami jako jiná plemena, k lidem jsou ale přesto velmi přátelské a věrné. Lidskou společnost potřebují k životu a svým dvounohým přátelům umí oplácet pozornost zvláštním, nakažlivým klidem.

animals-2939715_1920 Birma | zdroj: Pixabay

Cornish Rex

Toto plemeno je považován za poměrně nové, charakteristickým znakem je jeho lysá srst. Snad proto, že vědí, že lidská náruč krásně hřeje, mají cornish rex pověst koček velmi přítulných, které ze všeho nejvíc milují ležet se svými lidmi.

cat-8240009_1920 Cornish rex | zdroj: Pixabay

Kartouzská kočka

Patří mezi vzácnější plemena, kterým dává charakteristické vzezření silné tělo na poměrně krátkých nožkách. Jsou to skvělé rodinné společnice, které mají rády dokonce i hry s dětmi, hravost z dětského věku si zachovávají po celý život. Někteří chovatelé jsou přesvědčení, že tvar jejich tváře dokonce i úsměv připomíná.

animal-3122934_1920 Kartouzská kočka | zdroj: Pixabay

Manx 

Tyto kočky z ostrova Man jsou dobře známé pro svůj krátký, zdánlivě chybějící ocas. Typická je pro ně i hustá srst, která se u dlouhosrsté varianty mění v pořádný kožich s výraznou hřívou. Toto vzezření „k pomazlení“ není zavádějící, manské kočky jsou skutečně velmi přítulné k lidem, které znají. Pokud s nimi člověk v rámci rodiny uzavře pevný vztah, pak jde o milého a přátelského společníka.

cat-367222_1920 Kočka manx | zdroj: Pixabay

Exotická krátkosrstá

Tahle kočka vzešla křížením z kočky perské, navzdory jménu jsou její domovinou USA. Jsou to zvířata jemná a citlivá, velmi tíhnoucí ke svým lidem. Bohužel jsou příklad stavu, kdy se přátelská povaha stává zátěží - tyto kočky velmi špatně snášejí samotu.

cat-1206539_1920 Exotická krátkosrstá kočka | zdroj: Pixabay

Perská kočka

O perských kočkách už byla řeč, v tomto seznamu nesmí chybět. Typický vzhled jim dává jejich zvláštní tvar tváře a jelikož se chovají jako společnice už 400 let, často v nejvyšších kruzích, vnímají je někteří lidé trochu jako symbol snobství. Sama perská kočka ale nic „namyšleného“ v povaze nemá - naopak, staletí šlechtění ideálního domácího mazlíčka se projevilo i v chování. Perské kočky jsou tak hravé a velmi přátelské.

cat-5031733_1920 Perská kočka | zdroj: Pixabay

Munchkin

Tahle zvláštní kočka, u které se šlechtěním původní vada krátkých nožiček změnila v přednost, už svým roztomilým vzhledem připomíná klauna. Veselé vzezření v tomto případě odráží i povahu, munchkini patří mezi ty kočky, které milují běhání, řádění po bytě a divoké hry se svými lidmi.

profimedia-0418025358 Kočka plemene munchkin | zdroj: Profimedia

Ruská modrá kočka

Toto plemeno se vyznačuje důstojným vzhledem a méně častou barvou v kočičím světě. Nemají přehnaně rozpustilou povahu, jsou ale mimořádně inteligentní a přátelské k lidem, které berou za své. Zdá se, že si perfektně pamatují tváře, jejich chovatelé tak mají tu zkušenost, že při návratu domů je ruská modrá kočka vítá skoro až se psím nadšením.

cat-7203072_1920 Ruská modrá kočka | zdroj: Pixabay

Ragamuffin

Ragamuffin byl dlouho považován za variantu Ragdoll, od 90. let jde ale o samostatné plemeno dlouhosrsté kočky s širokou variantou možných zbarvení. Vyznačuje se klidnou až lenivou povahou, příliš aktivity od ní nečekejte. Jelikož je to ale kočka chytrá, tak ví, že nejlépe se to lenoší ve dvou - cíleně proto při odpočinku vyhledává společnost svých lidí, kterým umí dávat najevo náklonnost. 

profimedia-0145345822 Ragamuffin | zdroj: Profimedia

Skotská klapouchá

Roztomilá kočka důstojných proporcí a s typickým tvarem ohnutých uší. Řada lidí je má ráda už pro jejich vzhled, hlavní devizou těchto koček je ale jejich povaha – velmi tíhnou ke svým lidem a patří mezi nejpřátelštější plemena.

scottish-fold-8141948_1920 Skotská klapouchá | zdroj: Pixabay

Siamská kočka

Toto plemeno patří také mezi ty, se kterými se pojí jistý punc noblesy a vysoké společnosti. Siamky ale nejsou jen elegantní kočičí dámy a hvězdy přehlídek. Jako mazlíčci jsou to milující a mazlivé společnice.

cat-882049_1920 Siamská kočka | zdroj: Pixabay

Sphynx

Lysá kočka možná není zvíře pro každého, milovníci tohoto plemene na ně ale nedají dopustit. Pro svou holou kůži tráví kočky sphynx rády čas v teplém objetí nebo pod dekou s milovanými lidmi.
sphynx-cat-6604610_1920 Kočka sphynx | zdroj: Pixabay

Zdroje:  Vlastní , catster.com

Nejnovější články