Načítání obsahu, prosím počkejte

Deset kočičích plemen, která se dožívají nejvyššího věku

2. 10. 2020 – 18:08
0
Deset kočičích plemen, která se dožívají nejvyššího věku Siamská kočka patří mezi dlouhověká plemena | zdroj: Pixabay

Průměrný věk dožití koček se obvykle udává kolem deseti let, díky lepší péči a životním podmínkám už ale nejsou výjimkou ani patnáctileté kočičí dámy. Rekordmanky pak atakují i dvacítku. Která plemena mají největší šanci se tak vysokého věku dožít?

Některá kočičí plemena vykazují určitou pravděpodobnost dožití vyššího věku. Pochopitelně, vždy záleží na dispozicích konkrétního tvora, ale genetický základ svou roli hraje. Která plemena tedy statisticky žijí nejdéle?

Siamská kočka 

Některými je považovaná za královnu koček. Tohle thajské (historicky Siam) plemeno je pro svou krásu známé po staletí. Nejčastějším dědičným problémem plemene jsou dýchací obtíže, ale ani ty se nevyskytují masově. Udává se, že průměrný věk dožití siamských koček je 12–20 let.

Barmská kočka

Toto plemeno navzdory názvu vzniklo v USA, kde došlo ve 30. letech ke zkřížení siamského kocoura s blíže neurčenou hnědou kočkou dovezenou z Barmy. Chovatel ji považoval za barevnou variantu siamského plemene, ve skutečnosti ale položil základy plemene nového. U barmské kočky se sice uvádí genetická predispozice k deformacím lebky, zdravé kočky se ale průměrně dožívají 16–18 let.

Savannah (savanová kočka) 

Je to vlastně hybrid kočky domácí a šelmy servala, svým exotickým zbarvením nezapře divoký původ. Jsou přátelské k lidem, po servalech ale podědily značný temperament, energii – a možná i zdravé tělo. Savannah se totiž průměrně dožívají 12–20 let.

Egyptská mau 

Někdy je označovaná za nejstarší plemeno vůbec, jehož historie sahá až do starověkého Egypta. Moderní chov a registrace jsou ale záležitostí až 20. století, kdy se jim věnovala ruská kněžna žijící ve Spojených státech. A aby těch zemí nebylo málo, nedovezla si první z nich z Egypta, ale z Itálie. Některé z nich mají sice větší dispozice ke srdečním vadám, plemeno má ale i tak průměrný věk 12 až 15 let.

Ragdoll 

Jde o jedno z největších kočičích plemen, které patří mezi vůbec nejoblíbenější. Vyšlechtěno bylo jako nové v 60. letech, pro jeho aktivní povahu a lásku k věcem jako aportování či procházky s vodítkem se plemeni někdy přezdívá "psí kočka". Nově šlechtěná plemena někdy mívají dědičné genetické problémy, to ale není problém ragdoll – proto jejich průměrný věk dožití přesahuje 15 let.

Balinéská kočka

Navzdory svému jménu nepochází "balinésky" z Bali nebo jakékoliv jiné části Indonésie. Jde v podstatě o dlouhosrstou variantu siamské kočky, která byla v průběhu 20. století postupně vyšlechtěna ve Spojených státech v samostatné plemeno – jméno pak dostaly podle toho, že jejich pohyby připomínaly tanečnice z Bali. Snad díky siamským předkům mají dlouhý život – průměrně 12 až 20 let.

Ruská modrá

Tichá a klidná kočka patří mezi oblíbená plemena pro svou povahu, která vyzařuje pohodu do širokého okolí. Sice se u nich častěji objevují problémy s očima a s močovými kameny, zdravé kočky se ale dožívají 15 až 20 roků.

Bombajská kočka

Plemeno, které opět mate svým názvem. Nepochází z Indie, ale z Kentucky, kde bylo v 60. letech vyšlechtěno. Tvůrce plemene jej takto pojmenoval proto, neboť mu svou antracitovou pletí připomínal pantera Baghíru z Knihy džunglí, která se odehrává v Indii. Tento malý panter je chytrá, hravá kočka, která miluje děti. Na jednu stranu má vyšší výskyt dýchacích obtíží, stejně jako problémů se srdcem, kvůli příliš krátkému čumáku – pokud se ovšem problémy nerozvinou, dožívá se běžně 12 až 16 let.

Americká krátkosrstá 

Velmi oblíbené plemeno "běžných" domácích koček, šlechtěné na základě blíže nespecifikovaných plemen. Průměrný věk dožití těchto hravých mazlíčků činí 15 až 20 roků.

Sphynx 

Je to lysé plemeno s hrdým egyptským jménem, šlechtěné ovšem v moderní době. Jsou sice náročnější na péči, protože pro svou lysou kůži mohou prochládat, objevují se u nich o něco častěji kožní nemoci a problémy se srdcem či neurologické povahy. Pořád ale nejde o masivní výskyt a sphynx jsou obecně velmi vitální. Dožívají se věku 10 až 15 let.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články