Načítání obsahu, prosím počkejte

10 kočičích plemen vhodných k dětem

6. 1. 2023 – 10:14
0
10 kočičích plemen vhodných k dětem Některá plemena jsou k dětem vhodnější než jiná | zdroj: Profimedia

Rádi byste si domů pořídili kočku, ale máte děti a bojíte se, jak by vypadalo společné soužití? Kočky sice nejsou tak nadšené z dětských parťáků, ale najdou se plemena, která jsou k dětem vhodnější než jiná. Pokud se nechcete rozhodovat mezi dětmi a kočkou, zkuste některé z těchto deseti plemen. 

Birma

Birma je nejen hedvábná jako ten nejjemnější plyšák, ale také ideální do domácnosti s dětmi. Je inteligentní, zvídavá, hravá, ale nemá sklony k přílišnému divočení a ničení. Od dětí si nechá líbit víc, než byste na kočku tipovali.

Mainská mývalí kočka

Díky její impozantní velikosti a přátelské povaze se jí často přezdívá „něžný obr“. A skutečně, mainky jsou mírné a tolerantní plemeno, rády se mazlí, jsou společenské a mají velmi kladný vztah k dětem.

cats-535789_1280 Mainské mývalí kočce se kvůli velikosti a povaze přezdívá "něžný obr" | zdroj: Pixabay

Habešská kočka

Habešanky bývají často svou povahou přirovnávány k psům, jsou veselé a hravé - i proto se jim občas říká „klauni kočičího království“. Nejsou náročné, zároveň jsou velmi zvědavé a hravé. Své lidi milují. 

abyssinian-cat-1705659_1920 Habešská kočka | zdroj: Pixabay  

Himalájská kočka

Himalájské kočky jsou pohodářky, které si o samotě rády užívají svůj klid. Když však z práce nebo ze školy přijde jejich člověk, stanou se z nich perfektní společnice pro dovádění. K dětem je tedy tato veselá rošťanda ideální, vyhraje si s nimi a ráno po vašem odchodu místo ničení bytu čerpá síly do dalších her.

Americká krátkosrstá kočka

Jedno z nejoblíbenějších kočičích plemen ve Spojených státech je ideální pro začátečníky. Jsou hravé, inteligentní a mazlivé, rozumí si s dětmi a v pohodě se snesou i se psy. 

10 dlouhověkých plemen koček Americká krátkosrstá kočka | zdroj: Pixabay

Cornish Rex

Plemeno se zvláštní jemnou, jako by vlněnou, srstí je na dotek mimořádně heboučké. Navíc skoro nelíná, takže je vhodné i pro alergiky. Jsou to velmi inteligentní a hravé kočky, které mají tak trochu psí povahu - rády například aportují. Děti se s nimi tedy rozhodně nudit nebudou. Navíc jsou opravdu mazlivé a přátelské. 

Manská kočka

Rády aportují i manské kočky, neboli manxy. Jsou velmi klidné, vyrovnané, přizpůsobivé a přítulné. Dobře se snesou jak se psy, tak i s dětmi. Navíc jsou velmi hravé i ve vysokém věku, takže se časem nepromění v morouse.

Ragamuffin

Nejde o příliš početné plemeno, přesto by byla škoda ho opominout. K dětem nejsou vhodné ani tak svou hravostí, byť i tou se vyznačují, jako klidem a rozvážností. Jsou mírné, přátelské, velmi mazlivé a rády lenoší. Jsou velmi věrné a oddané své rodině.

profimedia-0145345822 Ragamuffin | zdroj: Profimedia

Barmská kočka

Barmské kočky jsou vyhlášené svou přátelskou povahou, jsou velmi komunikativní a orientované na člověka, jehož přítomnost vyhledávají. Až do vysokého věku si zachovávají projevy koťat, rády si hrají a také mezi tímto plemenem byste našli jedince, kteří rádi aportují. 

Ragdoll

Když už byla řeč o ragamuffinech, je potřeba zmínit i oblíbené plemeno ragdoll. Patří mezi největší a zároveň nejoblíbenější na světě. Ragdollky jsou vyhlášené svou mazlivostí a inteligencí. Jejich specialitou je uvolnění celého těla a změknutí při zvednutí. Jsou velmi aktivní, nemají problém s procházkami na vodítku a mazlí se tak rády, že bývají často využívané při felinoterapii. Prostě takový psí mazel v kočičím těle. 

cat-4155119_1920 Ragdoll znamená hadrová panenka | zdroj: Pixabay

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články