Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak odradit kočku od loveckých výprav

11. 9. 2020 – 10:08
0
Jak odradit kočku od loveckých výprav Svou kořist vám kočky přinášejí jako dar z lásky, nikdy je za to tedy netrestejte | zdroj: Pixabay

Je úžasné dostávat dárky z lásky. Jenže zatímco kytice růží nebo čokoláda potěší, mrtvá myš už o něco míň. Lze ale kočky od lovení vůbec odradit?

Pronásledování kořisti a lov je přirozeným instinktem každé kočky, takže i když se vám mrtvá či polomrtvá zvířata u nohou nelíbí, nikdy ji za to netrestejte. Zcela odnaučit kočku lovit bohužel není zrovna lehký úkol.

Existuje ale několik dobrých důvodů, proč její lovecké výpravy alespoň zkusit omezit. Kromě toho, že venkovní domácí kočky patří mezi obávané predátory (a kvůli tomu jsou zdivočelé kočky například v Austrálii lovené), mohou s kořistí přinést domů i řadu nemocí od toxoplazmózy přes salmonellu až třeba po leptospirózu.

Jak tedy snížit kočičí lovecké výpravy do přírody?

Kvalitní strava

Kočky, které mají kvalitní stravu odpovídající jejich zdraví, věku a aktivitě, nemají takovou potřebu lovit.

Dostatek hry

Čím víc si s kočkou budete hrát, tím míň bude mít energie a chuti k lovu. Zvlášť, pokud její touhu po lovení kořisti uspokojíte třeba laserovým ukazovátkem.

Zvoneček

Když své kočičce připevníte na obojek malý zvoneček nebo rolničku, máte velkou šanci, že se z loveckých výprav vrátí bez kořisti. Je to snadný způsob, jak dát micině volnost a neohrožovat drobnou volně žijící zvěř.

Ven jen přes den

Protože kočky nejvíce loví za svítání a za soumraku, jednoduše je v tu dobu nepouštějte ven, ale držte v domě. Můžete jim v tu dobu servírovat jejich "správné" krmení.

Procházky

Kočka možná nebude mít takovou touhu courat po okolí, když uspokojíte její potřebu poznávat svět kolem domu. Zkuste ji naučit na kšírky, vodítko a můžete vyrazit společně poznávat okolní svět.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články