Načítání obsahu, prosím počkejte

Alabaj - pastevecký obr je ideální hlídač, 'své lidi' ale brání až na krev

3. 2. 2021 – 8:17
0
Alabaj - pastevecký obr je ideální hlídač, 'své lidi' ale brání až na krev Středoasijský pastevecký pes známý také jako alabaj | zdroj: Profimedia

Středoasijský pastevecký pes, známý také jako alabaj, je velmi starým plemenem, které dokázalo v nehostinných podmínkách bezpečně ohlídat stáda před útoky vlků a medvědů. Jeho oddanost a ochranářský pud z něj dělají ideálního hlídače. Potřebuje však schopného a vyrovnaného chovatele, protože své lidi brání až za hrob.

Svalnatý obr má své kořeny na pláních táhnoucím se od Ladošského jezera ke Krymu až po západní Kazachstán a dál na východ. Za jeho hlavní domovinu je brán Turkmenistán, ostatně jedním z jeho alternativních jmen je turkmenský alabaj.

V této postsovětské republice je i nyní toto plemeno mimořádně ceněné, předními chovateli je rodina autoritářského turkmenského prezidenta Gurbangulije Berdymuhamedova, jehož syn Serdar dokonce stojí v čele mezinárodní asociace chovatelů alabajů.

Prezident o alabajích napsal knihu, složil na jejich počest oslavnou píseň a štěňata rozdává jako diplomatické dary politikům – svého alabaje dostali například i ruský prezident Vladimir Putin a tehdejší premiér Dmitrij Medveděv.

profimedia-0369980166 (1) Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov se štěnětem na slavnosti. | zdroj: Profimedia

Letos navíc Berdymuhamedov zavedl na počest plemene i státní svátek, a to poslední dubnovou neděli, během níž se vždy budou konat závody i soutěže krásy těchto pasteveckých obrů.

Samostatný hlídač

Alabaj je vskutku unikátní plemeno – má geneticky daný silný teritoriální a ochranářský pud, přičemž nebezpečnou situaci zvládá vyhodnotit zcela samostatně. V minulosti byla samostatnost velmi žádanou vlastností, protože ovce v horách pásl sám a musel se svobodně rozhodovat, kdy a jak zakročit.

Samozřejmě to s sebou nese i jistá rizika, a tak by chovatelé například nikdy neměli nechat svého psa s návštěvou samotného. V situaci, kterou považuje pro svou rodinu za nebezpečnou, reaguje okamžitě a nemilosrdně.

profimedia-0352512262 (1) Své štěně alabaje dostal od turkmenského prezidenta Gurbangulije Berdymuhamedova i ruský prezident Vladimir Putin. | zdroj: Profimedia

Po svém boku proto alabajové potřebují vyrovnaného a zodpovědného člověka, který mu dokáže poskytnout důslednou, nikoli však tvrdou výchovu, a nic nezanedbá. Rozhodně to není pes pro začátečníka, kterému by snadno přerostl přes hlavu a mohl se stát nebezpečným.

V rukou zodpovědného chovatele se však středoasiat mění v klidné a vyrovnané zvíře milující svou rodinu, které mimo své teritorium – například na vycházce – působí důstojným a klidným dojmem a jen málokdy se nechá vyprovokovat.

Nenáročný obr

Vzhledem je středoasiat skutečným kolosem – psi v kohoutku měří mezi 70 a 80 centimetry a vážit mohou prakticky cokoli nad 50 kilogramů, běžní jsou 80kiloví jedinci. Feny jsou drobnější, výškově se pohybují mezi 60-70 centimetry a váží minimálně 40 kilogramů. Plemeno má výrazné osvalení, masivní hlavu a hrubou rovnou srst s dobře vyvinutou podsadou. Zbarvení jsou uznávané prakticky jakékoli, až na modré a červeno-skořicově hnědé.

Alabajové jsou velmi nenáročným plemenem, jsou samostatní a skromní. Dokážou plnohodnotně fungovat i ve velmi nepříznivých podmínkách, včetně teplot dosahujících -40 °C. Žádné výrazné požadavky na péči nemá, vzhledem k jeho rozměrům však počítejte s vysokými náklady na krmení.

Plemeno nemívá vážnější zdravotní problémy, jen je jako u všech velkých plemen potřeba hlídat dysplazii kyčelního a loketního kloubu. Dožívají se většinou 12 až 15 let.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články