Načítání obsahu, prosím počkejte

„Zázračný“ rybí tuk má dobrý vliv i na zdraví psů a koček

12. 5. 2022 – 17:48
0
„Zázračný“ rybí tuk má dobrý vliv i na zdraví psů a koček Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

O rybím tuku se ví, že jde z hlediska výživy o důležitý doplněk. Obsahuje řadu důležitých látek, které u lidí pomáhají snižovat riziko infarktu, snižují krevní tlak a působí blahodárně proti artritidě. Prospěšnost rybího tuku ale nekončí u lidí, pomáhá totiž i organismům psů a koček.

Dnes jde o jeden z nejčastěji používaných doplňků stravy u velkých domácích mazlíčků. Jak ale přesně rybí tuk pomáhá? Podstatné je, že obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty mají v metabolismu řadu důležitých funkcí, jsou nejen zdrojem energie, ale pomáhají i při budování buněčných membrán. Přitom si je ale těla psů a koček (a ani lidí) nedokáží samy vyrobit a do organismu se tak mohou dostat jedině z výživy.

Doplňky stravy se vyrábí jak v podobě tablet (či přesněji kapslí s tukem), tak jako tekuté produkty. Většinou obsahují dva typy mastných kyselin: dokosahexanové (DHA) a eikosapentanové (EPA). Jejich primárním zdrojem jsou pak ryby chladnějších vod, jako je například losos, tuňák, treska či pstruh. Dnes se ale na trhu objevují i veganské varianty omega-3 z mořských řas.

U psů a koček užívání rybího tuku přináší hned několik pozitiv, byť se jeho účinek může od toho v lidském organismu trochu lišit. Asi nejdůležitější jsou protizánětlivé vlastnosti rybího tuku. Kyseliny EPA a DHA pomáhají tlumit reakce organismu na zánětlivé dráždění, což v praxi znamená, že přináší úlevu u nemoci daných právě záněty. Řeč je v takovém případě nejčastěji o artritidě a nemocích srdce. Do určité míry ale doplňky z rybího tuku pomáhají i při zánětlivých vyrážkách na kůži, u některých jedinců proto mohou pomoci k tlumení nepříjemného svědění daného například kožní alergií.

Rozvoj mozku a zpomalení rakoviny

Podle některých odborníků pak kyselina DHA hraje důležitou roli i při rozvoji mozku a jeho správného fungování. Někdy se proto uvádí, že doplňky stravy s rybím tukem pomáhají štěňatům při učení se a získávání nových dovedností. U starších psů zase mohou tlumit některé projevy kognitivních dysfunkcí daných psí formou stařecké demence. Zdá se, že podávání rybího tuku psím seniorům pomáhá například při rozpoznávání členů rodiny.

Některé zdroje dokonce uvádí, že DHA kyselina zpomaluje rakovinné bujení tím, že brání nádorovým buňkám v dělení a tedy růstu. Doplňky z rybího oleje ve stravě by také měly pomáhat při obtížích s nepravidelným srdečním rytmem. Stejně tak snižovat koncentrace triglyceridů, které mají ve velkém množství negativní vliv na činnost srdce.

Pozor na kvalitu

I kdyby byly některé účinky rybího oleje zveličené, jeho podáváním zvířatům určitě neublížíme, není totiž toxický. Přiznejme ale, že některé vedlejší účinky se u něj vyskytují. Nejčastěji jde o rybinový zápach v dechu či na kůži, objevit se mohou i problémy se zažíváním či s příliš mastnou pokožkou. Nemělo by ale jít o nic dramatického.

Na trhu je dnes doplňků s rybím tukem velké množství, je proto možné se zkusit poradit s veterinářem při pravidelné prohlídce. Zvěrolékař může doporučit nejvhodnější značku, případně vysvětlit, zda pes či kočka podle jeho názoru tyto doplňky vůbec potřebuje. Největší úskalí jsou asi tři: levnější výrobky nemusí mít dobře garantovanou kvalitu použitého tuku.

Někdy se pod hlavičkou omega-3 kyselin mohou prodávat jiné látky, než prospěšné EPA a DHA. Kupříkladu lněný olej sice patří mezi nejbohatší zdrojem omega-3 kyselin, obsahuje ale především kratší řetězce jiných látek, než jsou EPA a DHA. Posledním problémem je pak skladování, rybí tuk se snadno zkazí. Při jeho nákupu je tak potřeba zohledňovat i to, jak s produkty výrobce a prodejce zachází.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články