Načítání obsahu, prosím počkejte

Složení stravy štěňat může ovlivnit jejich nemoci v dospělosti

21. 11. 2021 – 8:05
0
Složení stravy štěňat může ovlivnit jejich nemoci v dospělosti Ilustrační snímek | zdroj: Archiv

Že může mít zdravá strava v dětství velký vliv na celkový zdravotní stav člověka i v dospělosti, nás asi nepřekvapí. Úplně stejná rovnice ale platí i u štěňat. Alespoň se to tak zdá podle nového výzkumu publikovaného na stránkách magazínu Journal of Veterinary Internal Medicine. Tým vědců z univerzity v Helsinkách totiž zjistil, že existuje vztah mezi obsahem syrového masa v krmení štěňat a výskytem alergií a vyrážek u dospělých psů. 

Vědci analyzovali na základě dotazníků mezi dobrovolnými účastníky výzkumu složení stravy 4022 psů ve štěněcím věku. Zajímalo je, jak je jejich majitelé krmili mezi 2. a 6. měsícem života. Zaměřovali se při tom na psy, kteří byli až do tří let zdraví a buď v takovém stavu zůstali, nebo se u nich rozvinuli zmiňované problémy. 

Při statistickém vyhodnocení se ukázalo, že důležité bylo, pokud štěňata měla ve stravě složky jako syrové dršťky (ve výživě psů se hovoří o tzv. zelených dršťkách, pokud jde o neprané a sušené tkáně), syrové masité vnitřnosti či zbytky některých vhodných lidských jídel. V takovém případě měli tito psi v dospělosti znatelně nižší procentuální výskyt alergií a atopických ekzémů než štěňata, která byla krmena hlavně granulemi a teplem sušenými pamlsky z jatečních zvířat. Zdá se, že vhodný poměr byl alespoň 20 procent syrové, masité stravy. Také byl sledovatelný znatelně vyšší výskyt obtíží u těch tvorů, kteří jako malí dostávali průmyslově zpracovávanou psí stravu, například v podobě psích konzerv.  

Syrová strava prospívá zdraví

Autoři proto dle výsledků dospěli k závěru, že tzv. „raw strava“, ovšem nastavená pro mladé psy, nějakým faktorem přispívá k dobrému zdravotnímu stavu psů. Dostáváme se tím na pole tzv. BARF stravy pro psy, což je často diskutované téma.

Studie nepřináší jasnou odpověď na otázku, zda mají proponenti takové „přirozené“ diety pravdu. Kupříkladu není jasné, zda by se s výhradně masitou a syrovou potravou nepojily nějaké jiné problémy. Dodejme ale, že někteří odborníci na výživu psů už nějakou dobu upozorňují kupříkladu na to, že zmiňované zelené dršťky jsou jako doplněk masité stravy takřka superpotravinou s řadou benefitů. 

Je ovšem potřeba poznamenat, že sám výzkumný tým si uvědomuje metodické limity své práce. Studie naznačuje nějaký vysoce pravděpodobný vztah mezi stravou a zdravím, jednoznačně jej ale nepotvrzuje. Nepodařilo se totiž určit, co konkrétně je oním faktorem či látkou ve složení, který by se měl takto prospěšně projevovat. Na tomto poli budou potřeba ještě další výzkumy, aby byl mechanismus zjištěné statistiky objasněn.  

Pro začátek ale práce vědců nabízí alespoň zamyšlení chovatelům malých pejsků – masitá strava ve správném poměru a složení podle všeho má zdravotní benefity. Naopak negativa práce nezachytila, na rozdíl od negativ spojených s jednostranným krmením granulemi. Další výzkumy mohou sice leccos upřesnit, faktem ale asi zůstane, že trocha té přirozené predátorské potravy může podle všeho štěňatům jen prospět. 

Zdroje:  Vlastní , onlinelibrary.wiley.com

Nejnovější články