Načítání obsahu, prosím počkejte

Psi a kosti: Zapomeňte na vařené a zvěřinu, mohou psa zabít

19. 2. 2021 – 10:44
0
Psi a kosti: Zapomeňte na vařené a zvěřinu, mohou psa zabít Psi milují žvýkání kostí, ale ne všechny jsou pro ně vhodné. | zdroj: Pixabay

Psi a kosti k sobě patří. Nebo ne? Ve skutečnosti může špatně zvolená nebo naservírovaná kost psa dokonce zabít. Zároveň jsou – nebo by alespoň měly – být důležitou součástí psího jídelníčku. Jaké kosti tedy volit?

První a nejdůležitější zásadou je podávat psovi kosti syrové, v žádném případě ne vařené! Tepelnou úpravou kost změní strukturu, ztvrdne a je zároveň křehčí a má sklon k lámavosti. Psa tak jak ústech, tak následně při putování trávicím ústrojím může zranit. Psi krmení granulemi či konzervami totiž přišli o takzvaný jehlový reflex.

Jde o přirozený obranný mechanismus žaludku a střev, při kterém se kost obrátí tupým koncem po směru pohybu. Během svého putování tělem tak ostrý předmět střeva nepoškodí. Tento reflex je vrozený, ale při nevyužívání – tedy pokud není pes krmený syrovou stravou – postupně zaniká. Takže kosti od oběda rozhodně nejsou vhodným zpestřením jídelníčku vašeho mazlíčka, mohou mu naopak zadělat na pořádné problémy.

Mladá zvířata z hlídaného chovu

Vhodnými kostmi pro psy jsou (syrové) kosti mladých zvířat, ideálně pokud na sobě mají ještě trošku masa či kůže. Jsou měkké, poddajné, dobře se žvýkají, a navíc pomůžou k lepšímu trávení. Sáhnout tak můžete třeba po drůbežích skeletech, krcích, křídlech nebo třeba po jehněčích či telecích žebrech.

Velké hovězí a vepřové kosti slouží spíš pro zábavu, navíc si tím pes čistí zuby, a předchází tak vzniku zubního kamene.

Raději se však vyhněte kostem z králíků a zvěřiny. Zvěřině z volné přírody proto, že je méně hlídaná, a syrové maso tak může obsahovat parazity. Z tohoto důvodu jsou nejnebezpečnější kosti z divočáků, u nichž hrozí nemalé riziko onemocněné Aujeszkyho chorobou, která je pro psy smrtelná. Králičí kosti jsou nevhodné pro změnu kvůli své tvrdosti.

Morek na výživu

Samostatnou kapitolou jsou pak morkové kosti, které jsou opět pro zábavu, ale zároveň nabízejí mazlíčkovi lahodný vnitřek v podobě tučného a velmi výživného morku. Je ale potřeba psa morkem příliš často nerozmazlovat, protože by mlsání snadno mohlo skončit obezitou. Naopak v případě, že pes potřebuje nabrat nebo rychle získat živiny, je podávání morkových kostí nejsnazší a nepřirozenější cestou.

Obecně by však kosti měly být spíš vzácnějším doplňkem jídelníčku, a to i pro barfujícího psa. V případě chlupáčů krmených granulemi raději začněte spíše symbolickým množstvím a postupně pomalu přidávejte, jinak hrozí trávicí problémy, které nebudou příjemné psovi ani vám.

A pozor! Pokud máte doma brachycefalické plemeno, tedy psa s krátkým čumákem – buldočka, mopse, boxera nebo třeba shin-tzu, na podávání syrových kostí v celku raději zapomeňte. Stavba jejich lebky jim neumožňuje bezpečně kosti kousat. Pokud jim je však nechcete upřít, rozemelte je či nadrťte na malé kousky a přidejte do krmení.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články