Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak za pár korun vylepšit krmivo vašeho psa

22. 3. 2022 – 8:26
0
Jak za pár korun vylepšit krmivo vašeho psa Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Kvalitní krmivo pro psy není zrovna levnou záležitostí. A co si budeme povídat, levná krmiva nejsou tak nutričně vyvážené a ve složení mají občas jisté nedostatky. Pomocí několika levných způsobů ale lze vylepšit prakticky jakékoli psí krmivo. 

Bílkoviny

Je smutné, že většina psích granulí obsahuje průměrně pouze 20 až 25 procent bílkovin a mnohdy více než polovinu tvoří sacharidy. A to přesto, že ty psi k životu prakticky nepotřebují. Obecně platí, že čím levnější krmivo, tím více sacharidů osahuje. Výrobci tím jsou schopni garantovat kalorický příjem a zároveň nízkou cenu. Pokud nechcete, nebo nemůžete značku krmiva změnit, zkuste alespoň pejskovi dodat potřebné bílkoviny jinak. Například přidáním syrového či vařeného vejce, mletého hovězího masa nebo přidejte kousek kuřecího masa. Třeba v podobě pamlsku. 

Čerstvá zelenina

Granule kvůli způsobu zpracování neobsahují prakticky žádné přirozené vitaminy a antioxidanty. Není nic snazšího, než je psovi do jídla přidat v jejich nejpřirozenější, základní podobě - pomocí zeleniny. Můžete ji pejskovi naservírovat ideálně čerstvou, nebo v případě třeba dýně či batátů i vařenou. Sáhnout můžete po mrkvi, kapustě, paprikách, celeru, zelených fazolkách nebo třeba brokolici. Vyhněte se ale třeba cibuli nebo rajčeti, jsou pro psy toxické. 

Trochu ovoce

Psi milují ovoce! Třeba takové borůvky, které mají navíc protizánětlivé a protirakovinové účinky. Prodávají se celoročně a můžete sáhnout i po vždy dostupných mražených. Jako pamlsek ideální. Kromě borůvek mají psi rádi například maliny, ostružiny, jablka a hrušky (bez jádřince), banán, meloun nebo třeba jahody. Pozor však na hroznové víno, a to i v podobě rozinek - jsou pro psy jedovaté.

Voda

U vody nejde tak úplně o zvýšení nutriční hodnoty. Psí granule jsou ale suché a když se do nich přidá trošku vody, zvýrazní se jejich vůně a chuť. Navíc se psovi konzumují o něco snáz a i víc zasytí. Což se hodí třeba ve chvíli, kdy pejsek potřebuje trochu zhubnout.

Sušené maso 

V případě sušeného masa sáhněte po výrobku sušeném mrazem, nikoli solí. Ve zverimexech i na e-shopech se dá najít slušný výběr už i v Česku. Stačí pak třeba nasypat malou odměrku na chuťově mdlé granule a hned poznáte rozdíl.

Zdroje:  iheartdogs.com

Nejnovější články