Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak krmit psa, který potřebuje přibrat

3. 2. 2022 – 17:11
0
Jak krmit psa, který potřebuje přibrat Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Dnes často skloňovaným problémem je psí obezita. Zdravotní problémy ale leží i na druhé straně škály: jde o psy, kteří mají problém si udržet zdravou hmotnost. Případně z různých důvodů, například kvůli nemoci, příliš zhubnuli a potřebují znovu nabrat.

Pokud je takový pes zdravý, pak mu většinou stačí jen trochu přidat na velikosti porcí. To ovšem platí hlavně tehdy, když bude řeč o jen malé korekci váhy. V jiných případech může být nabírání hmoty trochu komplikovanější. V ideálním případě by mělo probíhat po konzultaci s veterinářem, který zná příčiny, proč je pes nezdravě pohublý. 

Krmení, které by mělo mazlíčkovi pomoci váhu srovnat, by mělo být nejen výživné a zdravé složením, ale hlavně chutné pro psa. I pejsci umí být někdy v jídle vybíraví a špatně se přibírá, pokud potrava zvířeti nejede. Velmi často je nejlepší cestou připravovat psovi „domácí stravu“, opět je ale potřeba zdůraznit, že je dobré složení s někým konzultovat, případně se obrátit na různá doporučení. 

Vedle chuti a výživové hodnoty je pak důležitou veličinou i stravitelnost. Čím stravitelnější potrava, tím efektivněji ji tělo zpracuje, a o to menší množství hmoty musí pozřít, aby dostalo potřebné živiny. V podstatě v tomto případě platí, že ačkoliv je vláknina nutná i v psím krmení, pro rychlejší nabírání a lepší stravitelnost by jí potrava neměla obsahovat příliš velké množství (naopak, pro psy ohrožené nadváhou se doporučuje strava s vysokým obsahem vlákniny). Dobrým indikátorem jsou v tomto případě psí exkrementy, jakkoliv jejich prohlížení může někoho odpuzovat. Jsou-li pevné, dobře formované a v ne příliš velkém objemu, pak pes pravděpodobně tráví efektivně a dostává z potravy maximum. 

Co sledovat u kupovaného krmiva

U kupované stravy je také dobré sledovat celkovou výživovou hodnotu. Kaloricky hutného krmení stačí sníst menší množství pro získání dostatku výživy. Obvykle je potřeba najít rovnováhu mezi dostatečným obsahem tuku, který přináší kalorie, a bílkovinami nezbytnými pro správný rozvoj tělesné hmoty. V podstatě při kvalitním složení není potřeba se tuků bát, v kaloricky správně výživné stravě jich proto není málo, ačkoliv bílkoviny by měly převažovat. 

Konkrétní značky a speciální složení potravy opět závisí na stavu zvířete a za jakým účelem nabírá. Pes proto může mít výživovou dietu terapeutickou, kdy se vzpamatovává ze zranění, nemoci či operace. Takové bývají zaměřené na chuťovou stránku, aby mazlíček žral, i když se třeba necítí dobře.

Jiným případem je dieta pro správný vývoj štěňat, která nerostou správným tempem – v takovém případě velmi záleží na rozdílu mezi stravou pro velká a malá plemena. Většinou jsou ale s vyšším obsahem bílkovin i tuku, než odpovídá dospělým psům.

Dalším příkladem může být potom dieta výkonnostní pro velmi aktivní jedince, ať už jde o psí sportovce nebo třeba záchranáře. Takoví také dostávají velké množství bílkovin a tuků – bílkoviny pro růst svalové hmoty a tuky pro vyrovnání kalorického výdeje. V podstatě se to velmi podobá stravě lidských kulturistů. 

Jak přecházet na novou stravu

Při potřebě nabrat hmotnost můžete psovi pomoci různými kroky. Přechod na novou, výživnější stravu by neměl být náhlý. Prudké zvýšení příjmu tuků může vést ke žlučníkovým záchvatům, novou stravu je proto potřeba zavádět postupně.

Je také potřeba zvážit výhody suché a mokré stravy. Suché krmení bývá obvykle mnohem výživnější, měkká strava je na druhou stranu přístupnější a pro psa chutnější. Podle reakcí zvířete je proto potřeba zvážit pro a proti obou variant, případně najít ideální poměr míchání. Také se doporučuje změnit harmonogram krmení – pokud je potřeba zvýšit kalorický příjem, nebojme se zvýšení počtu porcí během dne. 

Jak jsme několikrát uvedli, každou změnu jídelníčku, který vlastně zvýšením kalorií (či snížením při hubnutí) přestává být vyvážený, je nutné konzultovat s veterinářem. Může se ale naopak stát, že právě zvěrolékař sám doporučí, že by pes měl přibrat na hmotnosti. Při dodržování základních pravidel potravy – chutná, výživná, bohatá a hodnotná, dobře stravitelná – nakonec cesta ke zdravému tělu nemusí být vůbec obtížná. 

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články