Načítání obsahu, prosím počkejte

Mohou psi burákové máslo?

4. 10. 2021 – 16:01
0
Mohou psi burákové máslo? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zatímco čokoláda je pro psy toxická a může je i zabít, arašídové máslo je pro chovatele psů cenný pomocník. Psi ho milují, lze ho tak použít nejen k maskování léků, ale i jako motivaci k nepříjemným činnostem.

Přestože v Česku není arašídové máslo takovým hitem jako v zahraničí, má i zde své fanoušky. Jedněmi z nich jsou i chovatelé psů. Je sladké, má intenzivní chuť a jeho konzistence umožňuje široký způsob využití.

Předně je ale potřeba zdůraznit, že je nutné pořádně číst složení konkrétních výrobků. V žádném případě nesmí obsahovat umělé sladidlo xylitol, které je pro psy smrtelně nebezpečné.

Úplně bez rizika ale burákové máslo není ani v případě, že ho neobsahuje – i u psů hrozí alergie na ořechy, a kromě toho je potřeba vzít v úvahu jeho vysoký obsah kalorií a tuků. Dvě polévkové lžíce v sobě skrývají průměrně 180 až 200 kalorií, snadno tak mlsání může skončit obezitou.

Sem tam čajová lžička ale rozhodně neuškodí – zejména, když slouží jako maskování. Není moc velké procento psů, kteří by dobrovolně a bez problémů spolkli léky. Ať už jsou to běžné tablety na odčervení nebo antibiotika, jejich zamíchání do burákového másla znamená skoro jistotu, že je pes pozře.

Dobře posloužit může například i u psů, kteří nemají v lásce koupání. Stačí trošku potřít vanu a hned se zvíře soustředí na něco jiného než na snahu o útěk z koupelny.

Aby však máslo fungovalo tak, jak má, musí být pes nejdříve naučený, že jde primárně o pamlsek a odměnu. Zacházejte s ním tedy tak, jako s jakoukoli jinou pochoutkou. S podprahovým využitím arašídového másla začněte až poté, co budete mít jistotu, že si ho pes oblíbil.

Ale pozor, ani poté nezapomínejte na to, že je to primárně pamlsek. Pokud se změní jen v prostředek k maskování nebo úplatku, pejsek to brzy odhalí…

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články