Načítání obsahu, prosím počkejte

Psi mají svou zmrzlinu. S dýněmi či burákovým máslem

31. 1. 2021 – 18:03
0
Psi mají svou zmrzlinu. S dýněmi či burákovým máslem Psí zmrzlina od známé značky | zdroj: Profimedia

Zmrzlinu miluje každý, psi nevyjímaje. Běžná zmrzlina ale není pro chlupáče zrovna ideální pochoutka, a tak vznikají speciální příchutě. Co byste řekli třeba dýňové se sušenkami od jednoho z nejznámějších výrobců zmrzlin?

Firma Ben & Jerry představila své psí dezerty - 110gramové kelímky převážně nemléčných mražených laskomin. Jedna je s příchutí dýně se sušenkami a druhá s burákovým máslem a preclíky.

Psí zmrzliny neobsahují mléčné produkty, protože někteří psi, stejně jako někteří lidé, nesnášejí příliš dobře laktózu. Základ tak tvoří máslo ze slunečnicových semínek, stejně jako v případě zmrzlin bez laktózy, které Ben & Jerry vyrábí pro páníčky.

Průzkumy amerického trhu potvrzují, že od začátku pandemie stoupl prodej zmrzliny - domácnosti za ně utratily o 13 procent více a celkový prodej vzrostl o více než osm procent. Lahodné mražené dobroty se ukázaly být balzámem na nervy během těchto nesnadných časů. A navíc chceme, aby náš nejlepší přítel seděl s námi na pohovce a stejně jako my zajídal své splíny.

Luxusní pochoutka

To není žádnou novinkou pro firmu Ben & Jerry a její mateřskou společnost Unilever, která je titánem v oboru zmrzlinových produktů. Ano, už v minulosti existovaly zmrzliny pro psy - Frosty Paws, Pooch Creamery či Pup Cup, nemluvě o řetězci Starbucks, který pro psy nabízí "puppuccino". Ale jde o první zmrzlinu určenou pro psy v "super-prémiové" kategorii.

Lindsay Bumpsová, globální marketingová specialistka firmy Ben & Jerry, která je také certifikovaná veterinární sestra, říká, že nápad na tento produkt dostali v únoru loňského roku těsně předtím, než do USA dorazila pandemie covidu-19.

"Psí pamlsky jsou kategorie sama o sobě. Třeba když jdu se psem k veterináři, a on se chová tak skvěle, že ho chci vzít na Pup Cup," řekla o svém psím společníkovi, francouzském buldočkovi jménem Spock. "Uvést na trh nový produkt nám obvykle trvá 12 měsíců, ale tentokrát jsme se museli přizpůsobit změněným podmínkám, protože jsme začali pracovat z domova," dodala.

Kočky mají zatím smůlu

Jako konzultant na vývoji psí zmrzliny spolupracoval její další společník - pyrenejský horský pes jménem Boone (dává přednost dýňové příchuti), vývojový tým, nutriční poradce a celý proces zahrnoval mimo jiné dlouhé diskuse o příchutích a velikosti porce.

Majitelé koček jsou zatím na vedlejší koleji. Podle Bumpsové je to tím, že psi mají stejné receptory sladké chuti jako lidé, ale kočky ne. Sladká kočičí zmrzlina by pro ně tedy byla zbytečná.

Co když ale psí zmrzlinu omylem sní člověk? "Kelímky jsou velmi jasně označené jako potrava pro psy," řekla Bumpsová. A i kdyby se někdo spletl, nic se podle ní nestane. "Klidně je můžete jíst i vy," dodala. "Zkoušela jsem to. Jsou výborné."

Nejnovější články