Načítání obsahu, prosím počkejte

Za zdravotní problémy psa často může jídlo. Na co si dát při krmení pozor?

20. 4. 2022 – 8:13
0
Za zdravotní problémy psa často může jídlo. Na co si dát při krmení pozor? Kuřecí maso může být pro psy alergen | zdroj: Profimedia

Když náš pes onemocní, často hledáme příčiny v genetice nebo negativním vlivu okolí. Mnohdy však za jeho problémy nepřímo můžeme my sami - volbou potravy, kterou ho krmíme. Krmení může stát u počátku různých zdravotních problémů, a to i velmi vážných. 

Pica či koprofágie

Pod výrazem pica se skrývá pojídání věcí, které k snědku nejsou určené. V případě psů jde nejčastěji výkaly, ať už vlastní, nebo cizího původu. V některých případech za zoufalou snahou pozřít cokoli, co aspoň trochu vypadá k snědku, stojí hlad. Budeme ale předpokládat, že svého mazlíčka hlady netrápíte. V takovém případě může být pojídání výkalů či trávy dáno psychickými důvody, například úzkostí, nebo - a to nás v tuto chvíli zajímá - chybějícími živinami, většinou minerály, v těle. Sáhněte po kvalitnější stravě, nebo alespoň vhodných potravinových doplňcích. 

Potravinová alergie

Zaznamenáte-li u psa svědění, kopřivku nebo například otoky v obličeji, nemusí být vždy na vině alergický reakce na vnější prostředí. Psi, zejména štěňata, trpí potravinovými alergiemi mnohem častěji, než si myslíme. Reakci u nich mohou vyvolat i potraviny, u nichž by vás to nemuselo ani napadnout. Mezi stálice samozřejmě patří lepek a laktóza, ale pejskovi mohou problémy dělat například i kuřecí maso nebo třeba kukuřice. Zkuste tedy problematické suroviny odhalit a příště se jim vyvarovat. Váš pejsek vám za to poděkuje.

Onemocnění srdce

Když už jsme zmínili lepek... Pokud pes prokazatelně netrpí alergií či intolerancí na lepek, není důvod mu obiloviny z jídelníčku vysazovat. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv se zabýval souvislostí bezlepkové diety a psí dilatační kardiomyopacií, která vede k selhání srdce. Studie sice ještě není dokončena, ale Úřad velmi důrazně doporučuje chovatelům případnou bezlepkovou dietu psům vysadit. Přece jen jsou to všežravci, takže potřebují k uspokojení svých potřeb i zeleninu a obiloviny. 

Obezita

Asi nejběžnějším dopadem krmení na zdraví psa je vznik obezity. Základem je kromě dostatku vhodného pohybu také správné dávkování jídla. Ne vždy dávkování uvedené na obalu krmiva odpovídá požadavku vašeho pejska. Záleží na plemeni, velikosti, váze či temperamentu. A samozřejmě na kvalitě krmiva. Levnější krmení je zbytečně plné sacharidů.

Cukrovka

Ruku v ruce s obezitou mnohdy chodí i cukrovka. Přebytek cukru v krvi může způsobit poškození životně důležitých orgánů. Pokud se cukrovka neléčí, může vést k selhání ledvin, jater, ale i třeba ke slepotě. Pokud jde zatím jen o prevenci, postačí zdravý životní styl a zdravá strava. Při propuknutí nemoci už se však pejsek neobejde bez speciální diety a inzulinových injekcí.

Zdroje:  iheartdogs.com

Nejnovější články