Načítání obsahu, prosím počkejte

Tipy na chladivé pamlsky pro psy

5. 6. 2021 – 18:19
0
Tipy na chladivé pamlsky pro psy Pejsci mají chuť se při vlnách veder ochlazovat pamlsky stejně jako lidé. Existují ale vhodnější pochoutky pro ně, než je klasická zmrzlina. | zdroj: Pixabay

S postupujícím oteplením je dobré myslet i na naše psí mazlíčky. Kromě důležitých rad, jako nenechávat psa samotného v autě, je dobré se zamyslet i nad drobnostmi, které mohou těmto mazlíčkům pomoci překonat vedra a bojovat s přehříváním. Sem patří i studené pamlsky, ekvivalent psích nanuků a zmrzlin.

Někdo má, pravda, ve zvyku dávat psovi lízat klasickou zmrzlinu, ale ta nemá vždy vhodné složení. Dobře připravený ledový pamlsek je pro zvíře nejen neškodný, ale může být i zdravý. Vedle kýženého ochlazení mu navíc udělá radost a při nápaditém servírování pomáhá i zahánět nudu. 

Psí zmrzlina 

Jak jsme naznačili, pejsky lidské zmrzliny velmi lákají, málokdy jsou pro ně ale vhodné. Přemíra cukru škodí, stejně tak i příliš velký přísun mléčných látek. Dnes se na trhu objevují i psí zmrzliny s lepším složením, přesto může chovatele lákat vyrobit pro mazlíčka něco podomácku. K výrobě takového pamlsku je potřeba: 

  • 1 zralý banán 

  • 100 gramů čistého, spíše nízkotučného jogurtu 

  • 1 čajová lžička hladkého burákového másla 

S jogurtem si oproti výše řečenému o mléčných produktech ve zmrzlině neprotiřečíme, čistý jogurt je pro psa dobře stravitelný a prospěšný. Ingredience smíchejte důkladně v mixéru. Výslednou hmotu nalijte do tří či čtyř menších nádobek, případně do forem na ledové kostky, a nechejte přes noc zmrznout.

Když nádobky vyberete bezpečné, můžete pamlsek podávat i s nimi. Je sice potřeba dozor, aby se pes nepustil i do obalu, pokud ale bude mít tendence zmrzlinu jen vylízávat, tak nejenom, že mu pamlsek déle vydrží, ale navíc ho bude konzumace i bavit. Je také možné experimentovat s podílem jednotlivých složek podle individuální chuti, případě zkusit přidávat něco navíc – jemně krájená jablka či třeba kousky mletého masa. 

Psí nanuk 

Jde v podstatě o variantu výše uvedeného. Zatímco rozličné lidské nanuky by mohly psímu organismu spíše uškodit (ačkoliv někteří mají takříkajíc kachní žaludky), zde můžete volit z potravin vhodnějších. Úplně prozaicky a minimalisticky: jako psí nanuk dobře poslouží mražený vývar. Řeč je samozřejmě o čistém masovém vývaru, ať už kuřecím či hovězím bez přísad. Pozor, pro mnoho psů může být toxická cibule (spíše tedy čerstvá, než vařená), stejně jako není vhodná sůl, proto je opravdu potřeba dodržet čistotu vývaru.  

Zmrznout ho nechte ve formě na led a jako ledové kostky také servírujte. Zajímavým nápadem může být hodit pár těchto kostek do misky s vodou. Sice se při tom nacáká, ale pro psa je to opět zábava. Také je zase možné přidávat různé sekané drobnosti od ovoce po maso. Je možné připravit ale i ovocnou variantu. Psí zažívání se oproti jeho divokým předkům posunulo směrem k soužití s lidmi, proto dobře tráví i věci pro masožravou šelmu neobvyklé – vhodné je ovoce vodnaté, například mražené kostky vodního melounu. 

Ledová náplň hračky 

Na trhu se dnes objevují různé hračky z mimořádně odolné gumy, které mají malý otvor a uvnitř jsou duté. Jsou určené k tomu, aby se do nich schoval oblíbený psí pamlsek, který pak nutí mazlíčka vynaložit sílu a vynalézavost, aby jej z předmětu vydoloval. Právě takové hračky lze využít i jako zásobník nějaké ledové pochoutky.

V podstatě do nich můžeme napěchovat cokoliv, co se dá přes noc nechat zmrznout či vychladit a slouží to jako medium chladu, tak kýženého při vlnách veder. Ideální je vytvořit směs toho, co má váš pejsek rád a hračku napěchovat pořádně. Může to být bílý jogurt, banány, trocha masové směsi z plechovky, mleté či trhané maso, mixované mrkve nebo jablka, psí pamlsky a podobně. Kreativitě se při výrobě směsi meze nekladou. Pejska pak dobývání hračky dokáže mimořádně dobře pobavit a odměnou je mu lahodně chladivá pochoutka. 

Mražené dětské kapsičky 

Zajímavou alternativou osvěžujících pamlsků jsou mražené dětské kapsičky. V posledních letech se jejich nabídka velmi rozšířila, a tak je možné vybírat ze směsí velmi vhodných pro psy. Navíc jsou děti také citlivé na chemické látky či sůl, takže při výběru kvalitní kapsičky dodržíte i nároky zažívání vašeho mazlíčka. Výhodou je, že není potřeba vytvářet žádné směsi, a přitom jde o pamlsky dobře dostupné. Vybírat se dá z různých příchutí od ovocných, přes batátové až po masové. Kvalitní kapsička s mixovaným hovězím s rýží udělá psovi možná větší radost než vašemu miminku. 

Na závěr ještě několik upozornění: Vždy mějte na paměti, že se bavíme o pamlscích. Ty by měly být něčím výjimečným a tvořit jen asi 10 procent psího jídelníčku. Váš mazlíček může ledové pochoutky milovat, ale pořád potřebuje dostatečný přísun základní stravy. Pokud necháváte psa zmrzliny vylízávat z nádobky, neměli byste ho pouštět z dohledu. Také si při kreativních nápadech vždycky ověřte, zda jsou všechny ingredience pro psy bezpečné. Nečekaně toxické pro ně mohou být třeba zmiňované cibule, nevhodné jsou ale například i broskve, mléko, hrozny, kvasnicové produkty či ořechy. 

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články