Načítání obsahu, prosím počkejte

Mohou psi jíst těstoviny?

25. 7. 2023 – 12:08
0
Mohou psi jíst těstoviny? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Slavný animovaný film Lady a Tramp obsahuje ikonickou scénu, kde se dva hlavní psí hrdinové dělí o porci špaget. Mísa plná těstovin skutečně může psí mazlíčky mimořádně přitahovat a člověk se lehko nechá nahlodat k tomu, aby se podělil. Jak je to ale s těstovinami a psím zažíváním?

Na jednoduchou otázku: „mohou psi jíst bez obav těstoviny?“ vlastně neexistuje úplně jednoduchá odpověď. Zcela jasně by se dalo říci jen to, že je rozhodně jíst nepotřebují. To ale platí i pro celou řadu různých pamlsků a neškodných drobností, o které se s psími mazlíčky rádi podělíme. S těstovinami je to vlastně podobné, jako s řadou jiných potravin: velmi záleží na množství a konkrétním složení.

Část výživových odborníků by už na tomto místě mohla ostře namítnout, že pes jako masožravec nemá ve svém jídelníčku pro jakékoliv těstoviny mít místo. Na druhou stranu ale řada studií potvrzuje, že psí metabolismus se v průběhu dlouhých tisíciletí po lidském boku posunul částečně směrem k jisté lehké formě všežravosti. Tito naši mazlíčci pořád potřebují hlavně živočišné bílkoviny, mnohem lépe, než divoké šelmy ale tráví rostlinné cukry, škroby a podobně.

Těstoviny mají tu výhodu, že mají velmi jednoduché složení – vejce, mouka, voda. Nic z toho by zdravému psovi nemělo ublížit, jakkoliv nejde vyloučit například alergické reakce některých jedinců na lepek. Horší je to v případě, kdy se chceme podělit s žadonícím mazlíčkem z vlastního talíře, kde máme těstoviny náležitě ochucené.

Pozor na lidská těstovinová jídla

Psí zažívání špatně snáší cibuli, česnek je pro něj dokonce ve větším množství toxický a látky v něm obsažené mohou poškozovat psí červené krvinky. Problematická je i sůl, koření a další přísady. Psí organismus se mnohem snáze než ten náš „přesolí“, některé studie naznačují toxicitu oregana a podobně. V neposlední řadě pak mohou někteří psi špatně reagovat i na sýr, jakkoliv v malém množství někdy slouží jako pamlsek.

Zkrátka: dělit se se psím mazlíčkem z vlastní mísy špaget není dobrý nápad a může to skončit nejen zažívacími potížemi, ale i alergickou reakcí. Samozřejmě, když pes rychle slupne jednu upuštěnou špagetu nebo kolínko, pravděpodobně mu to neublíží.

Když se ale vrátíme zpátky k čistým, jednoduchým těstovinám, pak zjistíme, že na trhu dokonce existují těstoviny přímo pro psy. Můžeme se tak setkat i s doporučeními přidávat malé množství těstovin například k obsahu konzervy. Chovatel tím saturuje potřebu psího mazlíčka ochutnat těstoviny spolu s lidmi, navíc se dají použít k nastavení krmě u nenasytných jedinců, kteří se nemusí jen jednostranně nacpat čistým masem a tuky.

Držte se raději klasiky

Obecně ale pořád platí, že i těstoviny pro psy jsou jen doplněk – u malých a středních psů by neměly tvořit více než 10–15 % krmné dávky, u větších kolem 20 %. Je ale otázka, jestli není vhodnější masitou stravu doplňovat například celozrnnou rýží, která je vhodným zdrojem vlákniny. Jako ve všem platí i v případě těstovin umírněná, střední cesta. Není špatně mít je doma po ruce a použít je jako pamlsek v čase oběda, kdy víme, že mazlíček stejně bude žadonit. Není špatně s nimi doplnit stravu, jejíž jádro je ale pořád proteinové. Na druhou stranu přecpávat psa těstovinami jen proto, že mu chutnají, je nejlepší cesta k zažívacím obtížím a obezitě.

Závěrem ještě dodejme, že nad stravou psa nesmíme přemýšlet jako nad tou lidskou. V poslední době se objevují alternativy pšeničných těstovin, které mohou mít pro lidi lepší výživové hodnoty, neobsahují lepek a podobně. Řeč je o výrobcích například z čočkové či cizrnové mouky. Existují ale studie, které naznačují možnou souvislost mezi konzumací čočky a srdečními chorobami psů. Je zkrátka lepší se v tomto případě přidržet klasického složení. Mouka, voda, vajíčka, žádná sůl a koření – a pokud těch špaget nebude moc, tak domácí sehrání scény z Lady a Trampa zvířeti neuškodí.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články