Načítání obsahu, prosím počkejte

Mohou kočky jíst jogurt?

5. 5. 2022 – 12:26
0
Mohou kočky jíst jogurt? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Kočky dovedou být mlsné a velmi zvědavé, co se týče lidského jídla. Proto si nejeden chovatel klade otázku, jak je to se stravitelností našich potravin, pokud by chtěl mazlíčkům trochu „přilepšit“ z vlastního. Jedním z takových často skloňovaných jídel je jogurt, který některé kočky překvapivě silně přitahuje.

Základní problém jogurtu je v tom, že jde o mléčný výrobek. Navzdory hluboce zakořeněnému spojení kočky a mléka totiž platí, že laktóza je pro drtivou většinu koček špatně stravitelná. Koťata v těle vytvářejí laktázu, což je enzym, který jim umožňuje mléčný cukr laktózu trávit. S věkem se ale produkce laktázy snižuje, až se v dospívání ztratí úplně. Obecně tedy platí, že mléčné výrobky jsou pro kočky příčinou průjmů a zažívacích problémů. Bez laktázy se totiž laktóza nezačne štěpit a stává se krmivem pro rozmnožení bakterií v zažívacím systému.

Jogurty se velmi liší způsobem, jak je mléko při jejich výrobě fermentováno a kolik laktózy v něm se při výrobě přemění. Oproti mléku bývá v některých druzích bílého jogurtu koncentrace laktózy menší. I ta trocha ale řadě koček stačí k tomu, aby si po jogurtovém pamlsku odnesli nepříjemné následky. Zároveň je ale potřeba říci, že sám jogurt není pro kočičí tělo toxický či doopravdy nebezpečný. Obtíže plynou z jeho špatné stravitelnosti.

Samozřejmě může mít řada chovatelů jinou zkušenost. Tolerance laktózy má v kočičí populaci široký rozptyl a najde se jistě nejeden mazlíček, který mléčné výrobky konzumuje bez problémů. Statisticky jde ovšem o drobnou menšinu. Teoreticky je možné si citlivost na laktózu u svého mazlíčka ověřit podáním malého množství mléka či jogurtu a sledováním reakcí v následujících 8–12 hodinách. Na druhou stranu je otázka, zda je důvod si kočku takto testovat.

Základní otázka, která ještě nezazněla, totiž zní: potřebují kočky vůbec jogurt? Odpověď zní jednoznačně: ne, v jogurtu není nic, co by kočičí organismus nemohl získat ze stravitelnějších zdrojů. Ano, je to skvělý zdroj bílkovin, vápníku a vitamínu B12. To všechno jsou ale látky, které obsahuje kvalitní krmení pro kočky. Existují tedy určitě i vhodnější pamlsky pro kočky.

Když kočky láká

Na druhou stranu, tuto otázku bychom si možná vůbec nekladli, pokud by mnozí chovatelé neměli zkušenost s tím, že jejich kočičí mazlíčky jogurt přitahuje. Skutečně se zdá, že některým kočkám chutná jako máloco. Člověk je pak na vážkách, zda přeci jen nenajít cestu, jak svému zvířecímu příteli alespoň trochu jogurtu jako pamlsek nedopřát. Obzvlášť, když víme, že mimo laktózy má jogurt v sobě zdravé látky.

Skutečně existují možná řešení. Některé typy jogurtu mají laktózy opravdu málo, mnohem lépe stravitelný bývá také jogurt z kozího mléka. Navíc jsou dnes už na trhu zcela běžně dostupné značky bílého jogurtu úplně bez laktózy. Nejen kočky si totiž řeší citlivost na mléčný cukr – nedostatek laktázy se objevuje i u řady lidí. Navíc si oblíbenost u některých mazlíčků uvědomili už i výrobci zvířecího žrádla, a tak se v prodeji objevují jogurtové kapsičky určené přímo pro kočky. Každopádně by mělo vždy platit, že jogurt je jen pamlsek. U běžně vzrostlé kočky by porce neměla být větší než čajová lžička.

Zdroje:  Vlastní , petplace.com

Nejnovější články