Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak krmit kočičího seniora, aby s námi ve zdraví vydržel co nejdéle

28. 12. 2022 – 15:59
0
Jak krmit kočičího seniora, aby s námi ve zdraví vydržel co nejdéle Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Když kočičí mazlíček stárne, prochází řadou fyzických změn. S tím se mění i jejich nároky na stravu a její nutriční složení. Některé statistiky ze světa naznačují, že za vlnou obezity starších koček – kterou bohužel doprovází řada nemocí – je právě nepochopení změněných potřeb stravování.

S věkem se mění způsob, jakým organismus zpracovává příjem a výdej energie. Metabolismus kočičích seniorů zpomaluje, kvůli čemuž se snižuje potřeba kalorického příjmu. Problém je, že je velmi individuální, kdy ke změnám začne docházet a jak budou velké. Najdou se tak určitě jedinci, kteří i ve velmi pokročilém věku žerou jako zamlada, a není to na nich znát. Řada koček ale se změnami metabolismu zápasí, proto je klíčové mít alespoň rámcový přehled o změnách hmotnosti mazlíčka.

Organismus starších koček začíná být křehčí i bez obezity. Zvyšuje se u nich riziko nemocí ledvin a srdce, vzniku diabetu, artritidy či některých forem rakoviny. S věkem slábne i imunitní systém a kočky jsou proto náchylnější k infekcím a pomalejšímu hojení. To vše se může pojit s individuálními dispozicemi, někdy hrají role i geneticky vrozené vlastnosti. U některých plemen může existovat vyšší pravděpodobnost výskytu konkrétních nemocí v pokročilejším věku.

Jídelníček na míru

Efekt stárnutí lze ale zjemňovat správnou stravou, proto se na trhu objevují krmení speciálně určená pro kočičí seniory. V případě léčby nějakých nemocí spojených se stářím může veterinář pomoci zformulovat jídelníček úplně na míru dané kočce. Příklad takových výživových opatření najdeme u nemocí ledvin, typických pro kočičí seniory, kdy se ve stravě snižuje obsah sodíku. Kočkám s poruchami mozkových funkcí mohou pomáhat některé typy antioxidantů, mazlíčci bojující s rakovinou zase profitují z vyššího obsahu omega-3 mastných kyselin.

Některé nemoci mohou pomoci změny v jídelníčku úplně zastavit, u jiných alespoň pomáhají tlumit jejich průběh a následky. U kočičích seniorů se můžeme setkat s řadou postižení, které už nejde úplně vyléčit. Se správně zvoleným jídelníčkem se ale zůstává i s nemocí kvalita života vysoká a jeho délka prodloužená. Řada opatření má navíc obecnou platnost – některé druhy krmení se dělají specificky s důrazem na hladší stravitelnost. Základní struktura kočičích živin zůstává i ve stáří stejná – pořád jde o masožravce, který potřebuje bílkoviny a tuk. Tyto složky stravy lze ale podávat v co nejstravitelnějších formách, což často bývá hlavní benefit krmení pro kočičí seniory.

Prevence je základ

Důležité jsou samozřejmě i látky, které pomáhají udržovat sílu imunitního systému – od dostatku vitamínů, minerálů a dalších základních živin až po zmiňované antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny. Některé změny jídelníčku tímto směrem tak slouží ve stáří nejen při léčbě nemocí, ale pomáhají také jako prevence pro udržení zdraví.

Důležité je nepodceňovat pravidelné roční preventivní prohlídky. Pomáhají nejen při zhodnocení celkového stavu zvířete, ale také lze díky nim sledovat změny spojené se stářím a přizpůsobovat se jim. V ideálním případě větší změny jídelníčku nastávají až po konzultaci se zvěrolékařem. V neposlední řadě navíc platí, že pravidelné prohlídky mohou včas odhalit zdravotní problém dříve, než se stane obtížně řešitelným.

U člověka se často skloňuje důležitost plného, bohatého a aktivního stáří. U koček tomu není jinak. Naše šelmičky dovedou i v pokročilém věku vést aktivní a šťastný život. Jen je potřeba brát ohled na jejich tělesné potřeby a vhodnou stravou tomuto spokojenému stáří vystavět dobrý základ.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články