Načítání obsahu, prosím počkejte

Co s vybíravým psem?

30. 11. 2023 – 10:28
0
Co s vybíravým psem? Krmení psa zbytky z talíře je zlozvyk, který vede akorát ke zdravotním potížím a vybíravosti | zdroj: Profimedia

Většina psů sežere ve chvilce všechno, co najdou ve své misce. A nejen to. Přesto někteří jedinci připomínají v jídle spíš kočky - jsou vybíraví a nespokojí se jen tak s nějakým krmivem. Máme pro vás pár tipů, jak si poradit s vybíravým psem a docílit toho, že sní to, co mu naservírujete. 

Vybíravost nepatří mezi nejlepší vlastnosti. Pokud je váš pes zdravý, udržuje si vhodnou váhu a má zdravý pohyb, není příliš důvod se stresovat. Třeba mu jen daná značka krmení nechutná a příště zkusíte jinou. Pokud se však jeho zdravotní stav začne horšit nebo odmítá již několikátou značku krmiva, bude potřeba ho lehce „popostrčit“ správným směrem vstříc prázdné misce.

Buďte jednotní

Začít musíte u sebe - všichni členové rodiny musí se zvoleným přístupem ke krmení domácího mazlíčka souhlasit a jet na stejné vlně. Jakmile jeden bude pravidla porušovat a nadále pejska krmit potají ze stolu nebo mu tajně strkat pamlsky, situace se nijak nezlepší. Pejsek bude vědět, že i když nesní jídlo ve své misce, nic se neděje - na své si během dne dřív nebo později stejně přijde.

Nekrmte od stolu

Krmení psa přímo ze stolu je hrozný lidský zlozvyk. Odolat psím očím během žebrání je sice těžké, ale jakmile povolíte a pejskovi podstrčíte něco ze svého talíře, už se ho (nejen) během daného jídla nezbavíte. Lidské jídlo je mnohdy pro pejsky nevhodné, je příliš slané, kořeněné a může jim i způsobit trávicí problémy. Pokud ale zrovna servírujete jídlo, které pejsek může ochutnat společně s vámi, tak vždy by ho měl dostat do své misky. Nikoli přímo ze stolu, natož z lidského talíře.

Oddělujte lidské a psí jídlo

Pokud psa často krmíte zbytky od stolu, může snadno nabýt dojem, že lidské jídlo je běžnou součástí jídelníčku. A takového psa budete zpětně špatně přesvědčovat, že granule jsou přece větší pochoutka. Proto by se vaše a psí jídlo mělo oddělovat i symbolicky - psí krmení vždycky servírujte v misce, nikoli společně se zbytky na talíři. 

Buďte neústupní

Psi potřebují při krmení pevný režim. Podle plemene a věku může krmení spočívat v jedné až třech porcích denně. Snažte se dodržovat časy jídel a pokud pes svou porci nesní do půl hodiny, odneste ji a naservírujte mu ji znovu v dalším čase krmení. Psi mnohdy v očekávání, že přijde nějaké lepší jídlo, chvilkově zvládnou potlačit hlad. Pokud ale budou vědět, že nic jiného nebude, s obsahem misky se smíří, byť to může znít trochu drsně.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články