Načítání obsahu, prosím počkejte

Psi dávají přednost elektromobilům před naftovými, ukázal výzkum

19. 12. 2023 – 8:25
0
Psi dávají přednost elektromobilům před naftovými, ukázal výzkum Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pokud váš pes nepatří mezi příznivce cestování autem, nebo ho dokonce naplňuje strachem a panikou, pořiďte si elektromobil. Podle nové studie z Lincolnovy univerzity jsou v nich psi mnohem klidnější a cítí se pohodlněji. 

Ve studii, na které univerzitní výzkumníci spolupracovali s CarGurus, se pokoušeli srovnat psí „prožitek“ z jízdy elektromobilem a klasickým - tedy benzínovým či naftovým - autem. Přestože se výzkumu zúčastnilo jen dvacet psů, výsledky mluví jasně. Kdyby bylo rozhodnutí na psech, jednoznačně by sáhli po elektromobilech. 

Každý ze psů absolvoval s odstupem hodiny dvě desetiminutové jízdy, při kterých se mu snímaly biometrické údaje. Testy ukázaly, že psi zhruba třetinu jízdy leželi v klidu bez ohledu na pohon auta. V dieslových autech ale psi svou polohu vleže porušili v průměru o 50 procent častěji než v elektromobilech. 

Psi byli podle profesora veterinární behaviorální medicíny Daniela Millse v elektrických autech uvolněnější. Navíc se jim díky díky hladší jízdě, tiššímu provozu a menším vibracím snížila tepová frekvence až o třicet procent, tedy výrazně víc než v dieselových autech. Tak velký rozdíl výzkumníky trochu zaskočil. Zvýšená srdeční frekvence totiž vypovídá o cestovní nevolnosti. 

Z výpovědí majitelů psů navíc vzešlo, že zvířata byla v elektromobilech klidnější, méně úzkostlivá a méně kňučela.

Zdroje:  Metro UK

Nejnovější články