Načítání obsahu, prosím počkejte

Boji, psí celebrita z městské dopravy. Denně po městě najezdí třicet kilometrů

12. 10. 2021 – 9:12
0
Boji, psí celebrita z městské dopravy. Denně po městě najezdí třicet kilometrů Boji, psí "šotouš" | zdroj: Profimedia

Jen asi málokdo miluje městsku hromadnou dopravu víc než Boji. Pouliční pes z tureckého Istanbulu tráví v autobusech, metru, vlacích, tramvajích i přívozech celý den a během něj podle čipu s GPS navštíví minimálně třicítku stanic.

Cestující jsou už na Bojiho zvyklí a i když je ho pořádný kousek, většina se ho nebojí. Naopak - z velkého křížence je místní celebrita a lidé, kteří ho při jeho toulkách městskou dopravou potkají, se shodují, že mají hned lepší den. 

Zatímco cestující občas tápou, kde mají vystoupit a který dopravní prostředek pro svou cestu zvolit, Boji jako by přesně věděl, kam jede a kde má přestoupit, uvádí stanice CNN. Když si Bojiho všimli lidé z dopravního podniku, začali ho sledovat a po zjištění, že jde zřejmě o potulného psa, ho vzali na prohlídku k veterináři. Tam dostal mikročip s připojením na mobilní aplikaci, takže oddělení péče o zákazníky může sledovat nejen jeho pohyb, ale i zdravotní stav.

Z Bojiho se stal fenomén, vždy rád zapózuje při selfie se svými fanoušky. Podle tureckého serveru Cumhuriyet navíc patří mezi nejslušnější pasažéry - vždy před nástupem dává přednost vystupujícím, nastupuje klidně, netlačí se dopředu a na sedačce sedí klidněji než většina dětí.

Podle statistik z mikročipu denně navštíví minimálně 29 stanic a najede průměrně 29 kilometrů. 

Zdroje:  CNN , Cumhuriyet

Nejnovější články