Načítání obsahu, prosím počkejte

Zápach z kočičích úst je často varováním před vážnými nemocemi

16. 4. 2022 – 9:36
0
Zápach z kočičích úst je často varováním před vážnými nemocemi Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Kočičí dech nemusí vonět jako kytice růží. Tito naši mazlíčci jsou živými tvory s biologickými pochody a ústní dutina po zkonzumované plechovce tuňáka prostě zapáchat bude. Pokud vás ale kočičí dech nutí při každém mazlení ohrnovat nos a odvracet tvář, možná je něco špatně. Konstantní problémy se zápachem z úst totiž může signalizovat zdravotní obtíže.

Dlouhodobě špatný dech, který lze vlastně chápat jako druh nemoci, se nazývá halitóza. Její rozvoj může mít řadu příčin, které obvykle souvisí se zdravím ústní dutiny či těla obecně. Jaké obtíže způsobují zápach z úst nejčastěji?

Periodontitida

Pod tímto slovem se skrývá zánět periodoncia čili ozubnice, vazivové tkáně kryjící zuby. Mezi příčinami chorobného zápachu z úst patří u koček asi k nejčastějším. Zánět nejčastěji vzniká vlivem růstu zubního plaku na přechodu zubu a měkké tkáně. Pokud je plaku příliš, pak bakterie z něj pronikají do dásní, infekce může pronikat až ke kosti. Při ztvrdnutí plaku do zubního kamene pak vznikají hrubé plochy, ve kterých se bakteriím daří ještě lépe, problém se tedy rychle stupňuje. Vedle zarudnutí, bolestí, krvácení dásní a horkosti je pak průvodním jevem zápach vznikající metabolismem bakterií.

Ignorovaná periodontitida může vést až ke ztrátě zubu, proto je dobré si dobře kočičí chrup prohlédnout, když náš nápadný pach varuje před problémem. Řešením jsou lokální antibiotika proti infekci a odborné čištění plaku a zubního kamene u veterináře. Prevenci pak představuje používání speciálních kočičích past na zuby. Pokud se kočka není schopná naučit čistit zuby kartáčkem, je dobré zkusit jí někdy chrup alespoň otřít, aby se plak tolik neusazoval. Vše samozřejmě bez násilí.

Stomatitida a kočičí leukémie

Stomatitida je velmi podobná periodontitidě v tom, že jde o zánět zubů, zubních kanálků a podobně. Zkrátka zkažený zub, jako u člověka. Průvodním jevem těchto zánětů je zase přemnožení bakterií a z toho pocházející zápach z úst. U koček je ale potřeba být u zánětu zubů obzvlášť na pozoru. Sám o sobě je velmi nepříjemnou záležitostí, neléčený může vést nejen ke ztrátě zubu, ale při rozšíření infekce do krevního řečiště i k zástavě srdce.

Navíc ale bývá stomatitida průvodním jevem ještě závažnějších nemocí. U koček se objevuje virus FeLV, v podstatě virus způsobující kočičí leukémii. Součástí rozpadu imunitního systému je pak i rozšíření zubních zánětů. Jiným příkladem je kalicivirus – u koček je velmi rozšířený a způsobuje hlavně záněty dýchacích cest, výtoky z nosu a podobně. Dokáže ale druhotně zasáhnout i ústní dutinu, což opět vede k rozvoji zánětu zubu.

Zápach z úst tedy v případě těchto onemocnění dokáže varovat před závažnými problémy s viry a na ně navázanými bakteriálními infekcemi. Problém ale bývá v tom, že samotný zánět (a tedy zápach z úst) se vyřeší lokální léčbou a antibiotiky. Primární virová příčina je ale zákeřnější. Proti kalcivirům chrání vakcíny, kočičí leukémie se ale dají pouze tlumit příznaky a obtíže, neexistuje přímá léčba.

Rakovina dutiny ústní

Nádorová onemocnění v dutině ústní může doprovázet nepříjemný zápach. S tím, jak nádor roste, stává se zdroje infekce a způsobuje halitózu. Může se tak stát, že nádor se skrývá na špatně viditelném místě a zjistíme ho díky tomu, že kočka trpí zánětlivým zápachem, zuby i dásně ale vypadají zdravé. Bohužel, statistika je v tomto případě neúprosná. Prognóza přežití koček s tímto typem rakoviny je velmi špatná, navíc při nárůstu nádorů do velikosti způsobující záněty je už stav značně pokročilý.

Nemoci ledvin

Někdy může zápach z úst signalizovat problémy pocházející odjinud než z orální oblasti. Pokud pach připomíná čpavek či močovinu, může být příčinou nemoc ledvin. Obzvláště u koček starších osmi let jde o poměrně častý problém. Kočky s nemocemi ledvin se vedle zápachu z úst projevují letargicky, ztrátou hmotnosti, přehnaným pitím vody i močením. Příčinou jsou toxiny hromadící se v těle, varováním obvykle je to, že zápach je dosti specifický a navíc se zuby i dásně jeví zdravé. Různé nemoci ledvin se při včasném odhalení dají řešit úpravou jídelníčku či medikací, zápach z úst proto v tomto případě může dobře posloužit jako varovný signál.

Diabetes

Pokud zápach z kočičích úst trochu připomíná zkažené ovoce, může být na vině cukrovka. Dalšími varovnými příznak je opět nadměrné pití, močení a ztráta hmotnosti. Zde je potřeba lékařská diagnóza a léčba inzulinem. Zápach z úst nám opět může pomoci si problému všimnout.

Nemoci jater

I toto onemocnění se může projevovat zápachem z úst. Doprovodnými příznaky bývá zažloutnutí bělma očí, někdy dokonce nažloutlá kůže na uších či zvláštní zabarvení dásní. K tomu se pojí letargie, ztráta chuti k jídlu, zvracení a průjem. Léčba se velmi liší podle primární příčiny, opět ale platí, že včasná diagnóza je klíčová, a proto může paradoxně zápach jako varování dobře posloužit.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články