Načítání obsahu, prosím počkejte

Psí dech vonící jako mentolka? Vědci vytvořili kmen bakterií proti zápachu ze psích úst

18. 5. 2021 – 15:04
0
Psí dech vonící jako mentolka? Vědci vytvořili kmen bakterií proti zápachu ze psích úst Ilustrační foto | zdroj: Pixabay

Vědci z Arizonské univerzity vytvořili genetickou modifikací neškodný kmen bakterií, které by měly bojovat proti smrdutému dechu našich čtyřnohých přátel. Při ústní aplikaci totiž svou činností vytvářejí jemné aroma, namísto molekul obvyklého zápachu. Využívání prospěšných bakterií není nic neobvyklého – například probiotika nejsou nic jiného. Jistá míra kontroverze je ale vyhrazena tomu, že za vznikem tohoto konkrétního kmenu stojí genová manipulace.

Informace o výzkumu přinesl popularizační vědecký web phys.org. Eric Lyons, jeden z tvůrců, k tomu řekl: „Možná aplikace našeho vynálezu je široká. Mohl by najít uplatnění v řadě komerčních produktů, od pamlsků, přes stravu až po prostředky péče o psí chrup.“ Dodejme, že v tomto ohledu jsou autoři zcela otevření: od začátku měli na mysli především komerční uplatnění. Na druhou stranu to samo o sobě ještě neznamená nic negativního. 

Zápach z úst čili halitóza je projevem nežádoucí činnosti přemnožených bakterií. Pokud nejde o projev doprovázející nějaký závažnější problém, například zánět dásní, není to nebezpečný stav. Nepříjemný je ale značně, a to nejen člověku, ale i zvířeti. Právě s bakteriemi ze psí tlamy vědecký tým pracoval. Ze stovek různých variant badatelé izolovali 20 neškodných, které navíc měly potenciál snadné genetické editace. Syntetizací DNA změnily enzym, který metabolismus daných bakterií vytváří.

Mentol a hruška jsou jen začátek

Technicky vzato se bakterie takřka nezměnily – pořád jsou přirozeně uzpůsobené životu v prostředí psích úst. Jen namísto zápachu svou činností produkují slabou vůni mentolu či hrušek. Vědci nyní pracují na rozšíření modifikace, která by umožňovala delší účinek či širší škálu vůní. Zvažuje se také použití stejné technologie i u jiných druhů mazlíčků. 

Výzkum na první pohled může působit na zastánce přirozenosti poněkud hrůzostrašně. Genetické modifikace bakterií z banální příčiny. Když by se ale měl najít nějaký argument z druhé strany, mohlo by se říci, že podobné zásahy do „přírody“ nejsou neobvyklé. I šlechtění je de facto forma přeměny genů a paleta psích plemen je něco, co by bez zásahu člověka nikdy nevzniklo.

Pravdou ale je, že zůstává pochopitelná obezřetnost, když se do genů zasahuje přímo a ne delší, kultivační a šlechtitelskou cestou. Využívání tak či onak upravených či kultivovaných kmenů bakterií ale není v potravinářství ani farmacii nic nového. 

Zůstává tak otázkou, nakolik bude výsledek výzkumu komerčně úspěšný – vše záleží na úhlu pohledu, jaký chovatelé zaujmou. Halitóza je problém do značné míry kosmetický, v těžké formě ale dokáže zvířeti znepříjemňovat život. O chovatelích nemluvě. 

Mimochodem, některé studie naznačují, že mátová či mentolová vůně není příjemná pouze lidem, ale právě i psům. Pokud by tedy nový kmen bakterií představoval cestu snadnou a bezpečnou, jak úpornému zápachu ze psích úst bránit, možná by to ocenilo více mazlíčků, než se zdá na první pohled. 

Zdroje:  Vlastní , Phys.org

Nejnovější články