Načítání obsahu, prosím počkejte

Vědci vstříkli do vajec jablečnou šťávu. Vylíhlá kuřata byla mnohem zdravější

27. 12. 2022 – 10:05
0
Vědci vstříkli do vajec jablečnou šťávu. Vylíhlá kuřata byla mnohem zdravější Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Některé vědecké studie mohou přijít s pozoruhodným poznatkem na základě nějakého neortodoxního experimentu. Zpětně viděna je přitom jejich premisa logická. Příkladem je nový výzkum publikovaný v žurnálu Nutrients. Vědci při něm totiž zjistili, že vstříknutí jablečné hmoty do nevylíhnutých vajec nejspíše zvýšilo celkové zdraví kuřat.

Ve Spojených státech je velmi zažité přísloví „apple a day keeps doctor away“ – jablko denně odhání doktory. Zdá se, jako by nový výzkum toto rčení potvrzoval, alespoň pokud jde o drůbež a veterináře. K tomuto závěru dospěli výživoví odborníci z Cornellovy univerzity ve státě New York v USA.

Vycházeli při tom ze dvou skutečností: ta „lékařská“ říká, že jablka jsou skutečně plodem s řadou zdravotních benefitů. Obsahují řadu bioaktivních složek, vitamínů či prebiotických látek. „Praktická“ rovina experimentu pak spočívala v tom, že zpracovatelský průmysl v USA produkuje poměrně velké množství jablečného odpadu, který je ale složením naprosto v pořádku, jen se nehodí ke konzumaci. 

Vedoucí výzkumu pak navazovali na dlouho známé aspekty chovu drůbeže, totiž že vývoj kuřecích embryí jde ve vajíčku různě ovlivňovat. Dnes není žádoucí používat k podpoře jejich růstu různé umělé přísady či léčiva, možné použití jablek by ale mohlo být pro zemědělskou produkci zajímavé.  

Jablko rovnou do plodové vody

Badatelé proto vzali odpadové části jablek ze zpracování různých produktů, především džusu a cideru (šlo tedy hlavně o drť, šťávu a výlisky), a vytvořili z nich jablečný výživový roztok. Ten pocházel z domácí odrůdy Empire Apple, kterou na univerzitě v Cornellu vyšlechtili ve 40. letech. Jablečnou injekci pak vstříkli přímo do plodové vody, která v oplodněných vajíčkách chrání a vyživuje vyvíjející se kuřecí embrya. 

Po vylíhnutí pak byl sledován metabolismus malých kuřátek. Podle závěrů studie se zdá, že jablečná injekce zvýšila schopnost organismu distribuovat aminokyseliny, vstřebávat železo a rozvíjet mikroflóru tlustého střeva. Výsledkem byl lepší a zdravější rozvoj orgánů a obecně těla těchto experimentálních kuřat ve srovnání s těmi mimo experiment. 

Sami autoři uvádějí, že jejich studie je zatím pouze úvodní. Bylo by potřeba experimenty zopakovat na mnohem větším vzorku populace, ve větším časovém horizontu a podobně. Dosavadní výsledky jsou ale podle vědců velmi zajímavé – pozitivní změny metabolismu byly dobře patrné, u žádného kuřete nebyly pozorovány nějaké negativní důsledky experimentu. 

Výhoda na obou stranách

Vědci navíc upozorňují, že ve Spojených státech patří jablka mezi nejvíce pěstované ovoce. Produkce odpadu ve zpracovatelskému průmyslu je pak značná, jablečná drť přitom obvykle končí na skládkách, kde má vzhledem ke svému objemu negativní vliv i na kvalitu okolní půdy. Řeč je při tom o asi 175 tisících tunách takové odpadu ročně. Pokud by se dokázali na základě výzkumů spojit zpracovatelé jablek s chovateli drůbeže, mohly by z toho profitovat obě strany i životní prostředí.  

Pro chovatelé domácích mazlíčků pak může být takový výzkum také zajímavý. Do budoucna je potřeba prozkoumat ještě různé vedlejší aspekty podobných postupů. Možná by ale ti, kteří se pokouší o odborný odchov náročných druhů exotického ptactva ocenili, kdyby jejich ptačí drobotina mohla přicházet na svět už z vejce posílena dávkou ovoce.

Zdroje:  Vlastní , mdpi.com

Nejnovější články