Načítání obsahu, prosím počkejte

Mezi kočkami se šířily stejné varianty covidu jako u lidí

4. 8. 2023 – 10:08
0
Mezi kočkami se šířily stejné varianty covidu jako u lidí Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Po letech s pandemií se většina lidí ani v myšlenkách nechce k tématu covid-19 vracet. Jinak je tomu ale ve vědeckých kruzích, a to včetně vědců zabývajících se zvířaty. Pandemie koronaviru totiž přinesla možnost zkoumat různé otázky, například jak lidé a jejich mazlíčci vzdorují virům společně. Touto otázkou se zabývala i nová studie publikovaná v magazínu Emerging Infectious Diseases, podle které se v kočičí populaci šířily stejné varianty koronaviru jako u lidí.

Otázka přenosů infekcí mezi lidmi a zvířaty se v době covidu stala velmi aktuální, svou roli ale hraje už delší dobu. Vědci si totiž uvědomují, že se svými mazlíčky sdílíme stejné životní prostředí, na psy a kočky tedy působí stejné zdravotní faktory jako na nás. Je to vidět i v tom, že jsme s nimi začali v posledních dekádách trpět stejnými civilizačními chorobami danými nezdravým životním stylem či znečištěným ovzduším. Jak je ale dle nové studie, obdobná je i dynamika virové nákazy. Důležité je totiž nejen zjištění, že lidé a kočky měli v populaci rozšířené stejné varianty covidu-19 – zajímavé je i to, že šíření těchto mutací probíhalo podle stejného časového harmonogramu.

Studii provedl vědecký tým z univerzity v Glasgow; zdejší virologické pracoviště bylo také první na světě, které jednoznačně potvrdilo přenos nové formy koronaviru z člověka na kočku. Právě na tato zjištění navázaly další výzkumy, které mapovaly dynamiku různých mutací SARS-CoV-2 v kočičí populaci. Právě vzorce šíření, které odpovídají vzorcům zachyceným u lidí, zaujaly vědce asi nejvíce. Hned na úvod také dodejme, že tým chtěl zkoumat i míru přenosnosti různých variant mezi lidmi a kočkami, v tomto případě ale jednoznačná data nezískal. Není tak jasné, jestli k některým mutacím byly kočky náchylnější.

Výzkum vedený v rodinách pozitivně zjištěných pacientů naznačuje, že přenos koronaviru mezi lidmi a kočkami probíhal kontinuálně. Informace poskytly krevní vzorky od 2309 koček ve Velké Británii, odebrané od dubna 2020 do února 2022. Svým způsobem ale nejde jen o otázku minulosti, monitoring může být důležitý i v budoucnu. Lidské viry se u zvířat vůbec nemusí projevit stejně chorobně. Známe příklady virů, které se sezóně „schovávají“ ve zvířecích populacích a čas od času se v nových mutacích vrací k lidem – zjednodušeně mezi ně patří i chřipka.

SARS-CoV-2 by tak mohl mezi kočkami nenápadně přežívat a přenášet se zpět k lidem. Badatelé se domnívají, že širší šíření mezi zvířaty přišlo s novými mutacemi, které změnily i smrtnost a nakažlivost viru u lidí. Zároveň se ale zdá, že přenos z člověka na kočky probíhá jednodušeji než obráceně. To je důvod, proč se u mazlíčků vyskytovaly stejné varianty viru, jako u nás. Lidská mutace covid-19 se vždy „synchronizovala“ s kočičí populací, dokud ji postupně nenahradila mutace nová. Kdyby nákaza probíhala oboustranně stejně silně, sloužily by kočky jako rezervoár nových mutací a nečekaných nákaz, což se naštěstí nedělo.

Odborníci dokonce ve studii vydali doporučení, že kočky zvyklé chodit ven mají mít tuto možnost i v domácnostech s nemocnými lidmi – samy totiž nepředstavují větší hrozbu. Navíc sám koronavirus sice nezmizel, došlo ale k predikovanému zmutování k méně smrtícím variantám. Do budoucna ale může být zajímavé nadále vědecky sledovat výskyty virů společných lidem i jejich mazlíčkům. Může to totiž poskytnou cenné informace o dynamice virových onemocnění, jejich šíření a proměnách v čase.

Zdroje:  Vlastní , cdc.gov

Nejnovější články