Načítání obsahu, prosím počkejte

Lidská chřipka může být pro fretky smrtelná

13. 11. 2022 – 8:55
0
Lidská chřipka může být pro fretky smrtelná Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Pokud chováte fretku a začnete cítit, že na vás něco leze, snažte se držet od svého malého chlupatého přítele v bezpečné vzdálenosti. Lidský chřipkový virus fretky nesnášejí zrovna nejlépe a pro starší nebo naopak mladá zvířata může být i smrtelný. 

Virus chřipky je velmi nakažlivý a je přenosný i vzájemně mezi lidmi a zvířaty. Nejpravděpodobněji se ale stane, že zvíře chytne chřipku od člověka, ať už přímým kontaktem nebo ze vzduchu.

Zdravé fretce by chřipka neměla příliš ublížit. Jinak je tomu ale u starších a mladých jedinců s oslabenou imunitou. U nich mohou snadněji nastat sekundární infekce a zápal plic. 

Chřipka se u fretky projevuje obdobně jako u lidí - horečkou, slabostí, nechutenstvím, kašlem, výtokem z nosu i očí, oteklýma očima a kýcháním. Fretka s chřipkou by měla být pod kontrolou veterináře, který jí může nasadit antivirotika a hlavně podchytit sekundární infekce.

Je možné, že zvířata se slabší imunitou nebo s velkým nechutenstvím budou muset dostat kapačku. Nicméně běžná zdravý fretka se z chřipky vyléčí zhruba za jede až dva týdny. 

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články