Načítání obsahu, prosím počkejte

10 důvodů, proč je fretka skvělý mazlíček

20. 5. 2021 – 11:23
0
10 důvodů, proč je fretka skvělý mazlíček Fretky dokážou být neuvěřitelně roztomilé. | zdroj: Pixabay

Fretka možná není zvíře odpovídající vkusu každého, jejich majitelé ale vědí, že jsou to skvělí mazlíčci. Jsou hravé, překvapivě inteligentní a milují své lidi. Přesto jim zůstává, alespoň u některých lidí, poněkud negativní punc, spojený obecně se stereotypním viděním lasiček a kun. Kdybychom tedy měli snést nějaké body na jejich obranu, jaké by to byly? 

Jsou roztomilé 

Zdánlivě banální zkonstatování – faktem ale je, že půl úspěchu každého mazlíčka je jeho vzhled. Fretky mají sice tváře šelmičky, vybavené ostrými zuby, přesto je v jejich výrazu cosi sladkého. K tomu připočtěte malá šibalská očka a ladné tělo a máte pořádný koktejl roztomilosti. Když už mluvíme o fyzickém vzhledu fretek: samičky obvykle dorůstají 35 cm, samečci o něco málo více, při hmotnosti necelých 1,5 kg. Jsou to tedy poměrně drobná zvířátka. Ještě dodejme, že žít mohou až 12 let. 

Jsou hravé a zvědavé 

Fretky vás dokážou donekonečna bavit svými vylomeninami, při hře jsou ne nepodobné kočkám. Sledování jejich aktivní a bezpodmínečné radosti ze života spolehlivě zvedne náladu nejednomu chovateli. 

Jsou společenské a přátelské 

Často se doporučuje mít víc jak jednu fretku. Úplně nutné to není, ale leckterý nadšenec pro tyto mazlíčky by souhlasil s tím, že se s každým dalším jedincem společná zábava exponenciálně násobí. Zároveň ale dobře odchované fretky nikdy neopouští zájem o jejich lidské přátele. Fretka umí dát najevo, že touží po lidské společnosti a veškerou pozornost umí odměňovat projevy náklonnosti. 

Jsou inteligentní 

Někteří chovatelé popisují, jak byli při získávání zkušeností s fretkami překvapení jejich schopností řešit problémy či úkoly. Fretky dokážou vyvinout pozoruhodné odhodlání rozlousknout rébus či hru, před které je postavíte. Ocení tedy různé hračky určené primárně pro kočky – například hlavolamy, které ukrývají oblíbenou pochoutku. 

Jsou tiché 

Fretky dokážou vyluzovat zvuky, po většinu dne jsou to ale tichá stvoření. Nejčastěji je uslyšíme kvíkat tehdy, když jsou zraněné či vyděšené – což by mělo nastávat jen zřídka, či ještě lépe vůbec. Navíc pořádný kus dne prospí, takže ani nemají čas dělat hluk. 

Jsou malé 

Fretky nepotřebují velké klece, i když samozřejmě platí, že větší bývá lepší. Ideální fretčí obydlí se táhne v několika patrech do výšky, takže na plochu nezabere zbytečně moc místa. Ostatně, hovoříme sice o kleci, ale fretky jsou natolik aktivní a společenská zvířátka, že je lepší – jsou-li dobře naučené – jim nechávat při pohybu v bytě volnost.  

Snadno se krmí 

Mezi mazlíčky už dávno nejsou fretky čímsi exotickým. Naopak, už nabídka krmení ve zvířecích obchodech jasně ukazuje, že se fretky zařadily po bok psů, koček, hlodavců a dalších stálic. Běžně se dají sehnat vysoce kvalitní krmné směsi. Jídelníček potřebují, jako všechna zvířata, pestrý, díky koupenému základu ale není problém bohatou stravu sestavit. 

Mohou se naučit chodit na záchodek 

Je potřeba říkat více? Majitelům mazlíčků velmi usnadňuje život, když si pes řekne, že chce ven a když kočka ví, k čemu je ta bedna kočkolitu v rohu. Ne všichni jedinci fretek budou mít nadání pro učení se v této oblasti, řada chovatelů má ale tu zkušenost, že se fretky naučily na „kočičí“ záchodek velmi dobře. Klidně použijte kočkolitfretkolit vám asi nikde neprodají. 

Dá se s nimi žít aktivně 

Fretka se dokáže naučit chodit na vodítku, takže nic nebrání pohybu na čerstvém vzduchu. Navíc, pokud je chovatel přátelský extrovert, který rád poznává nové lidi, pak máloco je lepší záminka k rozhovoru než pozornost cizinců upřená na venčící se fretku. Zároveň také platí, že není těžké naplnit u tohoto mazlíčka potřeby pohybu a cvičení, takže nebude strádat, je-li chůze venku méně. Stačí mu často domácí hry. A když je potřeba vyrazit na delší výlet, pak je fretka příjemně skladným zvířetem. 

Jsou to osobnosti 

Každá fretka je unikátní. To není jen tak nějaká fráze – skutečně si u těchto zvířátek můžeme všimnout, že různí jedinci mají různé povahy. To opět souvisí s jejich inteligencí, podobné definovatelné charaktery známé od psů a koček. Některé fretky jsou nezávislé, jiné líné, další mimořádně mazlivé. Je dobré mít tuto skutečnost na paměti, pokud o pořízení fretky teprve uvažujete. Pokud si se svým zvířátkem nerozumíte, pak nemusí být problém ve fretkách jako takových, ale spíše v konkrétním jedinci. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články