Načítání obsahu, prosím počkejte

Čokoláda, skořice, šampaň i ponožky: Barevná pestrost fretek je nekonečná

2. 10. 2020 – 7:50
0
Čokoláda, skořice, šampaň i ponožky: Barevná pestrost fretek je nekonečná Pestrost barevných variant fretky domácí je značná - zde tzv. čokoládové zbarvení, doplněné o vzor "ponožek" | zdroj: Pixabay

Fretka patří mezi oblíbené domácí mazlíčky. Mnoho lidí mimo chovatelskou komunitu často ani neví, že to, co nazýváme fretkou je vlastně domestikovaná varianta tchoře tmavého (Mustela putorius). Díky cílenému šlechtění pak vznikla celá řada barevných variant.

Fretka je vlastně teprve třetí plně domestikovanou šelmou, po psech a kočkách. Na rozdíl od nich ale nevznikla u téhle lasicovité šelmičky různá plemena. Chovatelé však nejsou o pestrost druhu připraveni, protože se fretka domácí dnes vyskytuje v celé řadě barevných variant.

Sice neexistuje žádná sjednocující mezinárodní federace chovatelů, jednotlivé národní organizace ale přijaly barevné standardy, které jsou v základu stejné po celém světě a které do určité míry vycházejí z terminologie americké American Ferret Association.

Při popisu zbarvení se obvykle rozlišuje zbarvení spodní vrstvy srsti (podsada) a krycích chlupů (pesíky), dále bývá specifické zbarvení obličejové masky, někdy se objevují další barevné znaky. V základní paletě se obvykle rozpoznávají tyto varianty:

Tchořovitá (sable)

Tzv. tchořovité zbarvení je základní a nejrozšířenější variantou. Odpovídá divokému předkovi fretky, tchoři tmavému. Podsadu má světle béžovou až krémovou, pesíky jsou velmi tmavě hnědé až černé. Maska může být vybarvená výrazněji, není to ale pravidlo – pokud je zřetelná, označuje se její tvar obvykle za "banditu".

Černotchořovitá (black sable)

Jde o variantu klasické tchořovité s tím, že krycí srst bývá tmavě hnědá až černá, podsada zase velmi světlá, ideálně bílá, neměla by být žlutá. Maska bývá tmavá, častěji plná, tedy ne vykreslená jako "bandita" jen kolem očí. Ideálem u černotchořovité je kontrast mezi světlou a tmavou srstí.

Čokoládová (chocolate)

Varianta tchořovité, která směřuje opačným směrem, než černotchořovité. Pesíky v tomto případě nejsou černé, ale světlé (čokoládově) hnědé. Se světlou podsadou tedy při této variantě krycí srst nekontrastuje a naopak má fretka jen různě hnědé odstíny srsti.

Skořicová (cinnamon)

Název zbarvení nepřehání, krycí srst je červenohnědá a odpovídá barvě skořice. Podsada bývá zlatá, může být i světle krémová. Nos má fretka v tomto zbarvení růžový, na rozdíl od tmavého nosu tchořovitých variant. Skořicové zbarvení patří mezi vzácné.

Šampaňská (champagne)

Je vlastně hodně světlou variantou čokoládového zbarvení. Krycí srst je žlutohnědá až béžová, podsada bílá či krémová. Žádoucí je světlý či růžový nos, oči jako by byly přechodem mezi tmavou a červenou albínu – bývají karmínové či hnědočervené.

Černá (black)

Černé zbarvení je ještě tmavší varianta černotchořovité. Krycí srst by měla být skutečně černá, bez náznaků hnědé. Podsada je oproti tomu ideální bílá, maska je tmavá a nos černý. Výsledkem je černobílé zbarvení trochu připomínající amerického skunka.

Albín (Albino)

Albínové zbarvení je přesně takové, jaké bychom čekali: bílá či krémová srst i podsada, růžový nos, červené oči.

Bílá tmavooká (dark eyed white)

Srst je sice sněhobílá, to ovšem v tomto případě není důsledkem albinismu, ale šlechtěním podpořená mutace. Že má tato varianta melaninu dostatek prozrazují její zcela černé oči bez náznaku červené.

A ještě vzory...

Fretky ovšem nepřicházejí ze sériové výroby a tak má "typář" barev jen omezenou platnost. Vedle jasně rozlišitelných barevných variant se totiž dále rozpoznává široká škála barevných vzorů. Ty vznikají díky různým možným kombinacím barev a odstínu krycí srsti, podsady a masky.

Vzory tak můžou být například jednobarevné (solid), kdy se v krycí srsti nevyskytuje bílé žíhání a zbarvení končetin a těla je jednolité. Vzor standard (bay point) už má lehké žíhání povolené a také končetiny se mohou odstínem odlišovat od zbytku těla. Siamské (siamese) pak dává výrazný kontrast těla a nohou.

Další barevné vzory hovoří samy za sebe svými českými názvy. Jde například o srst: grošovanou, šedivějící, stříbrnou s ponožkami. Dále vzory zvané lysina/jezevčí pruh, panda, bílé ponožky či strakoš.

To ale není vyčerpávající výběr, dalo by se dále hovořit o různých kombinacích zbarvení masek, neobvyklých variantách a navíc možnostech, že šlechtění přinese nějaké úplně nové barevné varianty. Každopádně je vidět, že ačkoliv domestikace nedala fretkám různá plemena, na pestrosti jim rozhodně neubrala.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články