Načítání obsahu, prosím počkejte

Letní nebezpečí číhající na kočky

2. 7. 2023 – 8:26
0
Letní nebezpečí číhající na kočky Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Léto je naplno tady a s ním i sluníčko, dlouhé dny a počasí lákající k potulkám. Netýká se to přitom jen lidí, ale do značné míry i jejich mazlíčků – hlavně pak koček, které se mohou volně pohybovat venku. Letní krajina města, vesnice, ale i uzavřeného dvorku dokáže těmto šelmičkám připravit nejednu nástrahu, se kterou by měl chovatel počítat.

Venkovní kočky milují svou nezávislost a bylo by chybou je začít náhle zavírat doma. Pokud žijí v relativně bezpečné lokalitě, a v uplynulých letech je nic zlého nepotkalo, není navíc nutné trnout strachy pokaždé, když kočka vyrazí na potulky. Jsou to odolní tvorové, kteří se dokáží spoustě možných nebezpečí vyhnout. Léto ale přeci jen přináší některá „sezónní“ nebezpečí, která třeba v jiných ročních obdobích nemusíme řešit.

Úpal a dehydratace

Kočky jsou mimořádně inteligentní tvorové, kteří se o sebe umí postarat. Musí mít ale možnost reagovat na nevhodné podmínky – v případě vedra tedy kočka ví, že by se měla držet ve stínu či chladu. Přesto je dobré mazlíčkovi v čase vln veder nachystat nějaké vhodné, chladné útočiště na vzdušném místě dvora. Důležitý je také dostatek dostupné vody, obzvlášť pokud se kočka toulá kolem domu. Někdy se vyplatí nachystat misky na pití dvě – jednu s vodou a druhou s ledem, který postupně odtaje.

V případě skutečně silných veder je dobré zvážit, zda mazlíčka přeci jen nedržet doma během nejhorších hodin dne. Kočka může vyrazit ven během příjemného dopoledne a nechat se zaskočit nejhorším poledním vedrem natolik, že bude mít problém dojít ve zdraví domů. Ještě dodejme něco, co by mělo být samozřejmostí, přesto podobného připomínání není nikdy dost: v žádném případě nesmí v letních horkách zůstávat mazlíčci v autě. Jeho interiér se totiž dokáže rozpálit na doslova nesnesitelné teploty.

Automobily

Auta jsou pochopitelně celoročním nebezpečím pro venkovní kočku. V létě se ale může stát, že v některých dnech je na silnicích živěji, lidé jsou v horku méně pozorní a mají tendenci více spěchat ke svému cíli. Statistiky jsou v tomto bohužel neúprosné: domácí kočky mají větší průměrný věk dožití než ty, které se toulají venku. Je na místě zvážit, zda pouštět mazlíčka do ulic v čase, kdy si všímáme dopravní špičky.

Asfalt a beton

V horké dny můžeme vidět, kterak se vzduch nad betonovými povrchy tetelí a asfalt se přímo taví. Sami si dokážeme představit, že kdybychom vyzuli obuv, procházka po takto rozpálené ploše nebude nic příjemného. Pokud můžeme, měli bychom kočce umožnit, aby se betonu a asfaltu vyhnula. Samozřejmě, při venkovních potulkách ji pod kontrolou nemáme – pokud ale zvíře rádo tráví čas na dvorku a okolí, pak bychom měli alespoň zajistit, že přístup do stínu a k vodě nevyžaduje vstup na horký beton.

Hmyz a jiná havěť

Léto je obdobím, kdy jsou vrcholně aktivní různí tvorové z řad parazitů, bodavého hmyzu a podobně. Při návratech zvenčí bychom proto měli kočce vždy zkontrolovat kožíšek na přítomnost klíšťat, hmyzích bodnutí či dalších nevítaných návštěvníků povrchu těla.

Ohně a grilování

V létě si většina z nás užívá možnost vaření a stravování se venku. Mazlíčci většinou takové aktivity milují, na stolech a pod stoly je spousta zbytků, kolem ohně a grilu to voní, navíc i lidská přítomnost je příjemná. Při jakékoliv práci s ohněm je proto nutné dávat dvojnásob větší pozor, pokud víme, že se po dvoře či zahradě pohybuje kočičí mazlíček. Také je dobré mít trochu přehled o tom, kdo čím kočku krmí. Lehko nastane situace, kdy každý chce zvířeti přilepšit malým kouskem něčeho dobrého – a skončí to trávícími obtížemi nebo problémy se žlučníkem od vší té soli a tuku.

Voda

Kočky se vodním plochám spíše vyhýbají, v létě je ale mnohem větší šance, že se s nimi střetnou. Nejde jen o rybníky, které jsou teď sice obydlenější lidmi, ale kočky je znají i ze zimy. V zahradách se mnohem častěji objevují různé bazény, napuštěná jezírka, nádrže s vodou na zalévání a podobně. Kočky sice dovedou plavat, pokud ale můžeme mít svého mazlíčka při pohybu kolem vody pod kontrolou, držme si přehled. Nevinná zahradní bečka se může ve vteřině změnit v smrtící past pro panikařící zvíře.

Zdroje:  Vlastní , catster.com

Nejnovější články