Načítání obsahu, prosím počkejte

Kočičí rýma - onemocnění, které může skončit smrtí

1. 10. 2020 – 8:54
0
Kočičí rýma - onemocnění, které může skončit smrtí Rýma může kočku i zabít. Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Není rýma jako rýma. Zvlášť u koček. Zdánlivě banální nachlazení může u koťat nebo oslabených jedinců skončit až smrtí.

Spíš než kočičí rýma je výštižnější druhé laické označení - "kočičí chřipka". Jejími nejčastějšími spouštěči jsou herpesviry (virová rhinotracheitida) a caliciviry (kaliciviróza) a jde o velmi nakažlivou infekci horních cest dýchacích, jejíž průběh může být u koček vážný.

Kočičí virová rhinotracheitida má tří až pětidenní inkubační dobu a mezi příznaky patří rýma – od té se ostatně odvozuje název onemocnění, nechutenství, únava, zarudlé sliznice, kýchání, kašel a často se k nim přidává i horečka.

Zdravá kočka se z nachlazení vykurýruje zhruba do týdne. Důležité je hlavně udržovat ji v klidu, zajistit dostatečnou hydrataci a držet kočku v teple, aby neprostydla. V případě, že horečka neklesne do tří dnů, je vhodné navštívit veterináře.

S jeho návštěvou neotálejte, pokud příznaky začne vykazovat kotě, starší nebo už nějak nemocná kočička. Pro ně by podcenění mohlo mít vážné důsledky v podobě zápalu plic, srůstu spojivek, oslepnutí až úhynu.

Jak proti virové rhinotracheitidě, tak proti kaliciviróze se dá očkovat, a to koťata už od osmi týdnů. Očkování je sice nepovinné a zahrnuje jen několik kmenů virů, nicméně je velmi doporučované. Zejména u koček, které se alespoň občas pohybují venku. Ani jedno z onemocnění není přenosné na člověka.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články