Načítání obsahu, prosím počkejte

Když potkani 'krvácí' z očí a lapají po dechu

17. 3. 2021 – 19:59
0
Když potkani 'krvácí' z očí a lapají po dechu Nejsilnějším potkaním smyslem je jejich čich. Stinnou stránkou ovšem je, že jejich dýchací cesty jsou citlivé vůči nemocem. | zdroj: Pixabay

Chovatelé potkanů vědí, že se těmto velkým hlodavcům v mnohém křivdí. Symbol špíny a zákeřnosti je – bavíme-li se o mazlíčcích vzešlých z krotkých potkanů laboratorních – ve skutečnosti inteligentní a hravý společník. V zásadě jsou to čistotná, odolná zvířata, přesto existují obtíže, které se u nich vyskytují častěji. Mezi ně patří problémy s dechem – s těmi se potkani u zvěrolékařů ocitají možná vůbec nejčastěji.

Příčiny dechových obtíží u těchto hlodavců mohou být různé. Potkani mají extrémně citlivý čich, který je jejich asi nejdůležitějším smyslem. Daní za skvěle fungující čichové buňky je ale dechové ústrojí citlivější na infekce a další podráždění. Obecně platí, že zdravotní obtíže mohou potkanům způsobit infekce, životní podmínky i čistota obydlí.

Nemoci dýchacích cest se projevují bublavým zvukem přirovnávaným k vrkání holubů, dále častým kýchání, tvorbou hlenů a neustálou tendencí k omývání nosu. Potkani také někdy kvůli napadeným sliznicím začnou produkovat barvivo porfyrin tzv. Harderovou žlázou. Barvivo vypadá jako krev vylučovaná z očí či nosu a chovatele může velmi vyděsit, když si ji zvíře při čištění rozetře po těle.

Vedle toho můžeme pozorovat i jemnější náznaky, že je něco v nepořádku: apatie, nechutenství, nahrbený postoj a naježená srst, podrážděnost. Při pokročilých fázích nemocí pak pozorujeme různé abnormální zvuky a nepřirozené, těžké dýchání, kdy zvíře výrazně stahuje břicho či přímo lapá po dechu.

Infekce

Jako první příčinu nemocí dýchacích cest zmiňme bakteriální infekce. Potkani mají přirozeně v těle bakterie Mycoplasma, které za normálního stavu neškodí. Pokud má ovšem zvíře oslabenou imunitu – nejčastěji kvůli jiné nemoci či stresu – pak se bakterie v horních cestách dýchacích přemnoží a vyvolá nemoc zvanou mykoplazmóza. Ta se může rozvinout až v závažný zápal plic a nakonec vede ke smrti.

Na mykoplazmózu neexistuje v současné době lék, ačkoliv výzkum se provádí. Pomoci mohou antibiotika, záleží ale na stavu zvířete i nemoci. Léčba tak v podstatě spočívá jen v tlumení symptomů pomocí podpůrné medikace. Bohužel většina zvířat s pokročilou mykoplazmózou uhyne.

Potkani mohou trpět i na jiné bakterie, například streptokoky, bordetela (ta způsobuje kašel u psů a jsou popsané přenosy mezi těmito dvěma druhy mazlíčků), pasteurela a další. Ty ale obvykle nejsou tak závažné jako mykoplazmóza. V případě dechových obtíží je nutné zahájit rychle léčbu antibiotiky, aby se nemoc nedostala do fáze zápalu plic.

Pokud jde o virové infekce, pak přímo dýchacími obtížemi se projevují například viry typu LCM či SDA, jsou ale poměrně vzácné. Zároveň ovšem mohou vést k oslabení, ke kterému se přidruží právě zmiňované mykoplazmóza.

Špinavá klec, průvan i nádory

Problémy ale může způsobit i špatná podestýlka v kleci. Jak jsme uvedli, potkaní čumáčky jsou poměrně citlivé. U prašné či špinavé podestýlky může docházet k poměrně silnému dráždění, které může vyvolat další záněty či zvíře oslabovat. Stačí udržovat klec čistou a najít správný materiál. Chovatelé v USA také varují před podestýlkou ze štěpky cedru červeného, na který potkani špatně reagují, u nás ale není na trhu příliš rozšířená.

Nastydnutí a prochladnutí v podstatě patří pod bakteriální infekce, jde ale o specifický problém vyvolaný nevhodným životním prostředím, především špatným umístěním klece. Divocí potkani jsou možná extrémně odolní, naši mazlíčci jako potomci zvířat laboratorních ale potřebují přeci jen větší komfort. Skutečným zabijákem je v tomto případě průvan, jehož důsledkem jsou úporné rýmy a oslabení organismu. Je potřeba si dobře hlídat, zda klec nestojí v proudu chladného vzduchu od okna, klimatizace či dveří.

Tito hlodavčí mazlíčci jsou bohužel náchylní ještě k dalšímu závažnému onemocnění: mívají vyšší výskyt nádorových onemocnění, především prsních žláz (bez ohledu na pohlaví). Metastáze přitom mohou napadnout i plíce a projevit se tak jako nachlazení. Někdy jsou obtíže s dechem prvním příznakem nádorového bujení. Podle stavu a umístění nádorů může zvěrolékař zkusit navrhnout chirurgický zákrok.

dalších onemocnění, která mohou zasáhnout dýchací ústrojí, jmenujme různé polypy, abscesy či například záněty ucha. Posledně jmenované tvoří s dechem spojený systém a většinou se zanedbaná infekce dýchacího aparátu může projevit i zánětem ucha – a naopak.

Pro prevenci platí zásady, jaké nám velí zdraví rozum: Udržovat obydlí mazlíčků čisté a přívětivé. Bránit chladu a průvanu. V zimním období podporovat imunitu, například echinaceou. Předcházet kontaktům s neprověřenými zvířaty, jmenované nemoci jsou obvykle silně nakažlivé. Ještě dodejme, že potkaní čumáčky špatně snáší cigaretový kouř.

Pokud už se podezření na onemocnění objeví, neměli bychom váhat. Pomoc zvěrolékaře by měla přijít co nejdřív, aby bylo možné tyhle roztomilé, hravé a přátelské myší obry zachránit a vrátit je zpátky do spokojeného, klidného života.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články