Načítání obsahu, prosím počkejte

Kdy kočky přestávají růst?

5. 7. 2023 – 8:47
0
Kdy kočky přestávají růst? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Lidé si často při pohledu na koťata povzdechnou, že tito mazlíčci rostou hrozně rychle. Jak rychle to ale je a kdy se kočičí růst definitivně zastaví?

Mezi kočičími plemeny nejsou takové rozdíly, jako je tomu u psů. Přesto jsou kočky, které mají v dospělosti jen málo přes dvě kila, zatímco jiné sahají skoro k 10 kg. Ať už je řeč o štíhlých siamkách a kočkách sphynx nebo o obřích mainských mývalích či ragdollech – se správnou výživou a péčí doroste každá zdravá kočka dříve či později své plné velikosti.

Rychlost růstu se podle plemen liší, také jednotliví jedinci mohou mít mezi sebou rozdíly – podobně jako různí lidé v dětství dorůstají různě rychle. Koťata do 6 měsíců věku rostou extrémně rychle, takřka se mění před očima. Mezi 6. a 12. měsícem růst zpomaluje, zhruba v prvním roce života pomalu končí. Bavíme se samozřejmě o zdravém tělesném růstu kostí a svalů – kočky jsou náchylné k obezitě, a tak domácí, neaktivní mazlíček s příliš bohatou stravou může růst rapidně dál až do nezdravých proporcí.

Poučky neplatí

Když se vezme průměrná, nejobyčejnější kočka, pohybuje se její dospělá hmotnost kolem 4,5 kg. Jak jsme ale naznačili výše, v rámci některých plemen se můžeme pohybovat v úplně jiných číslech. Dodejme ještě, že u koťat kromě typu plemene v podstatě neexistuje indikátor jejich dospělé velikosti. Leccos můžeme odvodit z rodičů zvířete, například ale neplatí poučka uváděná u štěňat, že velké tlapky mláděte naznačují velký potenciál růstu. Důležité je také pohlaví, kocouři bývají větší a mohutnější, jejich rychlý růst také často trvá déle.

U tak pestrého druhu, jako je kočka domácí, je ale poměrně nepřesné mluvit o průměrných rozměrech – všechno má své výjimky a týká se to i této kategorie. Třeba zmiňovaná mainská mývalí kočka podle některých odborníků postupně dorůstá své plné velikosti klidně i pět let. Na druhé straně spektra stojí kočky zakrslé, jejichž růst ovlivňují genetické deformace. Jedinci s tzv. dwarfismem se také vyvíjí pomaleji než ti zdraví, ačkoliv mezi kotětem a dospělým zvířetem nabírají mnohem menší tělesnou hmotu než kočičí obři.

Kotě roste závratnou rychlostí

Důležité je vědět, že ačkoliv bychom si možná chtěli roztomilá, malá koťátka ponechat co nejdéle, jejich biologický program je jasný: růst!! Zdravá malá kočka musí růst, odpovídá tomu její apetit i prudké tělesné změny. Pokud nám tedy kotě roste závratnou rychlostí, je to v podstatě pochvala chovateli, který o svého mazlíčka náležitě pečuje.

Udává se, že kotě během osmi týdnů v podstatě zosminásobí svou hmotnost. Kdybychom si vzali za vzor nejběžnější kočku domácí, pak novorozenec váží pod 110 g. Ve dvou týdnech je to 170–220 g, 340–450 g v měsíci života, 680–900 g v 8 týdnech. Mezi 6. a 12. měsícem pak průměrná kočka doroste velikosti mezi 3,5 a 6,5 kg.

Při sledování růstu je ovšem potřeba mít na paměti, že většina koťat už kolem půl roku věku takřka vypadá jako dospělá kočka. Nezkušený chovatel by tak mohl mít pocit, že jeho mazlíček dorostl brzy a nemá již takové výživové potřeby. Je pravda, že právě půlrok je doba, kdy se strava mění k méně kalorické. Zároveň ale kotě ještě minimálně dalších šest měsíců mohutní, třebaže délku a výšku už může mít jako kočka dospělá – proto se o takovém zvířeti pořád musí přemýšlet jako o mláděti se specifickými potřebami.

Nakonec dodejme, že správná péče není jenom o sledování hmotnosti a naplňování výživových potřeb. Růst fyzické je spojený i rozvojem a dozráváním psychiky, což je stránka chovu kočky, která je možná ještě důležitější než její proporce. Neměli bychom proto na prvním místě sledovat gramy, ale pečovat o to, aby náš mazlíček měl bohaté životní prostředí, dostatek fyzického pohybu, her a společného času s člověkem.

Zdroje:  Vlastní , catster.com

Nejnovější články