Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak zajistit psovi delší život

4. 9. 2021 – 9:58
0
Jak zajistit psovi delší život Psí stáří vůbec nemusí být pasivní a nepříjemné. Ilustrační snímek. | zdroj: Pixabay

Psí bezprostřednost, bezpodmínečná láska, oddanost a čistá radost ze života pozitivně ovlivňují kvalitu života lidí. Přeci jen ale zůstává jistý osten, který dokáže tuto radost zkalit: psí život je výrazně kratší než ten lidský. Odborníci na psy se proto často zamýšlejí nad tím, jak jejich čas s námi prodloužit. Díky tomu je možné sestavit žebříček pěti základních tipů, které mohou délce psího života pozitivně prospět.

Statisticky se většina psů dožívá jen 10 až 14 let. Déle žijících také není malé množství, roky života ale ovlivňuje celá řada faktorů, viditelných i neviditelných. Něco udělají genetické predispozice, něco vrozené choroby, důležitá je i jistá dávka štěstí – psi kupříkladu, stejně jako lidé, mají sklony k rostoucímu riziku rakoviny čistě kvůli věku. Na jakých pilířích tedy můžeme zdravé stárnutí postavit?

Dávejte pozor na tělesnou hmotnost 

Tato rada platí u psů stejně jako u nás – ostatně stejně jako u lidí je i u čtyřnohých mazlíčků obezita dnes civilizační chorobou. Udržování zdravé tělesné hmotnosti nejen v dlouhodobém horizontu šetří organismus, ale navíc pomáhá v případě, že se dostaví nějaké akutní onemocnění, se kterým se musí tělo poprat. I když se ve stáří objeví nějaká choroba daná věkem, kupříkladu osteoartritida, jsou její dopady na kvalitu života výrazně nižší, pokud pes není zatížen kilogramy navíc.  

Není vůbec na škodu tělesnou hmotnost sledovat v průběhu celého života zvířete, ať už pomocí vážení či prostým sledováním fyzického stavu a pohyblivosti. Moderní životní styl ve městech spojený u psů i s nedostatkem pohybu, snaha udělat pejskovi radost pamlsky, případně nekvalitní krmení – to vše má negativní dopad, který může délku života mazlíčka ovlivnit skutečně výrazně. 

Procházek není nikdy dost 

Tento bod souvisí s výše řečeným. Cvičení a pohyb navíc nemají pozitivní vliv jen na fyzičku, ale i na psychický stav zvířete. Studie ukazují, že pohyb je jedním z „léků na stárnutí“. Udržuje tělesnou hmotnost, ale také správnou funkčnost orgánů, kloubů a podobně. Navíc procházky poskytují velké množství podnětů a stimulací, které pes potřebuje pro duševní zdraví. Není asi potřeba zdůrazňovat, že navíc prospívá i chovatelům. 

Učte psy nové věci 

Jak jsme naznačili, stárnutí není pouze záležitost těla, ale i ducha. Když svému psíku pomůžete udržovat mysl aktivní a čilou, jenom mu tím pomůžete. Říká se sice, že „starého psa novým kouskům nenaučíš“, ale tohle rčení nesmíme přeceňovat. I starší psi mohou poznávat nové hry a cvičení. Je samozřejmě potřeba brát ohledy na jejich fyzická omezení, pokud je mají, ale i s tím se dá pracovat. Řada chovatelů má kupříkladu dobrou zkušenost s celou řadou čichacích hraček a her na hledání, které nevyžadují velké pohybové výkony. Mladý a svěží duch může pomoci omladit i tělo. 

Udržujte společné pouto 

Pes je nejlepší přítel člověka a síla tohoto přátelství dokáže být na poměry zvířecí říše neuvěřitelně silná. Mnoho z nich přímo potřebuje ke spokojenému životu být milovanými společníky lidí, bez nadsázky členy rodiny. Toto partnerství je dobré udržovat pevné i ve stáří, nenechat se odradit tím, že pes už nemá takové potřeby fyzické aktivity či že ztratil něco ze své hravosti. Když se vztah psího mazlíčka a jeho člověka udržuje po celý život pevný a silný, založený na společných zážitcích, vzájemné přítomnosti a pozitivních zkušenostech, pak se vysoce zvyšuje kvalita života zvířete. 

Nepodceňujte preventivní prohlídky 

Je možné, že váš pejsek patří mezi zástupy těch, kteří nesnáší návštěvy veterináře. Přesto je prevence daná pravidelnými prohlídkami velmi důležitou a není vůbec radno ji podceňovat. Ať už jde o očkování či boj s parazity v mládí, rychlá řešení problémů v dospělosti či častější prohlídky ve stáří. Platí, že mnoho zdravotních problémů řešených včas není ani zdaleka tak drtivých, jako když se podcení a nechají rozvinout. Pravidelné prohlídky mohou s předstihem pomoci řešit problémy, které mohou stárnoucí psy zbytečně vysilovat, a tím jim zkracovat život – počínající dentální či kloubní problémy, rostoucí nádory a podobně. Dobré zdraví je jedním z pilířů dlouhého života, a i když se ne všechny nemoci léčit dají, přesto je podstatné bránit se chorobám všemi dostupnými prostředky.  

Zdroje:  Vlastní , theconversation.com

Nejnovější články