Načítání obsahu, prosím počkejte

Co dělat, když kočka zvrací tekutiny

14. 2. 2021 – 18:23
0
Co dělat, když kočka zvrací tekutiny Zvracení u koček není neobvyklé. Pokud se ale opakuje často a pojí se s únavou a apatií, může nám tím zvířecí tělo dávat varovné signály. | zdroj: Pixabay

Náhle zvracení se může u kočky objevit z řady důvodů, z nichž některé jsou banální. Pokud ovšem zjistíte, že kočka dáví často a jde o čirou tekutinu, měli byste zpozornět – může jít o projev něčeho vážnějšího.

Dávení může být vyvoláno například alergií, problémy se zažíváním či žlučníkem, překážkou v trávicím traktu, teplotou i podchlazením, infekcí, otravou, ale i stresem a úzkostí. Jako se liší příčiny, liší se i to, co kočka vyvrhla. Vyzvracení zkonzumované potravy také nejde podceňovat, to ale často bývá jednorázová záležitost. 

Čirou tekutinou mohou být jak žaludeční šťávy, tak voda, přičemž obě tyto složky mohou mít příčinu zvracení neškodnou i závažnou. Jaké jsou příčiny vodnatého zvracení – tedy takového, které nemá přímou souvislost s potravou v žaludku?

Chuchvalec chlupů

Poměrně běžnou záležitostí je mechanické podráždění útrob chuchvalcem srsti. Kočky se pečlivě očišťují a svým hrubým jazykem si při tom pročesávají ochlupení. Při tom mohou spolykat poměrně velké množství chlupů. Většina jich projde zažíváním bez problémů, někdy ale v jícnu utvoří chuchvalec, tedy mechanickou překážku.

Kočka ji obvykle bez problémů vyzvrátí a přitom vyvrhne i obsah žaludku – dráždění překážky tak může způsobit, že vidíme zvíře zvracet čirou tekutinu, než chuchvalec vyjde ven. Je to běžná záležitost, přesto je potřeba jistá pozornost: podobná situace by neměla nastávat často a zvíře by u ní nemělo trpět bolestí či nemožností překážku uvolnit. Pokud tomu tak je, může to být příznakem nějakého zánětu uvnitř jícnu. Jako prevence pomáhá naučit kočku nechat se česat, případně existují doplňky stravy, které vzniku chuchvalců v útrobách brání.

Problém s krmením

Zvracení způsobené potravou také ve většině případů není závažné. Některé kočky mohou vyzvracením žaludečních šťáv reagovat například na opomenuté nakrmení v pravidelný čas – kvůli stahování prázdného žaludku, případně překyselení. V takovém případě zvracení tekutin řeší pravidelnější krmení, byť po menších dávkách.

Pokud kočka zvrací jídlo, může jít o nezvyk na novou značku a podobně, pomíjíme pochopitelně případný problém se samotnou potravou (plísně, zkažení). Někteří mazlíčci mají bohužel v povaze jíst příliš rychle a hltavě, a to také často skončí zvracením. V takovém případě se doporučuje změnit konzistenci stravy či způsob krmení.

Je zde ale situace, kdy je potřeba zpozornit: pokud kočka pije příliš hltavě velké množství vody, může ji hned po napití vyzvracet. Opět je to zdánlivá banalita. Pokud si ovšem u zvířete všimnete naléhavosti při pití a jakoby neuhasitelné žízně, může to signalizovat problémy s ledvinami či játry. Máte-li podezření, že se způsobem pití vaší kočky je něco v nepořádku – obzvlášť pokud pravidelně končí dávením – je na místě konzultace s veterinářem.

Vážnější příčiny

Další příčiny už tak banální nebývají. Pokud zjistíte, že váš mazlíček pravidelně zvrací žaludeční šťávy, ačkoliv je krmen dobře a pravidelně a nemá zlozvyky při jídle, opět by vaše kroky měly mířit k veterináři.

Varovným znamením je i intenzita zvracení – bolestivé a křečovité dávení značí hlubší problém. K tomu se navíc mohou pojit další příznaky, jako apatie, ztráta chuti k jídlu či zvýšená teplota. Příčiny těchto stavů jsou četné a jen málokterý dokážete řešit svépomocí. Může jít o projev nemoci, o zánět žaludku či vnitřní zranění a otoky.

Závažné bývají i domácí otravy, kočky jsou bohužel ke své smůle až příliš zvědaví tvorové. V neposlední řadě může jít o chronicky se kupící problém, například rozvíjející se nádor či poruchy orgánů.

Někteří chovatelé mají tu zkušenost, že jejich kočka je prostě náchylnější ke zvracení. Lehko si podráždí dávící reflex, nedokáže překonat svou hltavost a podobně. Ačkoliv nějaké individuální náchylnosti mohou existovat, přesto je pro každou zdravou kočku nepřirozené, pokud zvrací až příliš často.

Nastává-li tato situace vícekrát jak jednou týdně, pak nejde o banalitu. V takovém případě je potřeba hledat příčinu a pokusit se ji eliminovat – případně konzultovat se zvěrolékařem. Problém málokdy odejde sám a váš mazlíček je pak obvykle závislý na pomoci, kterou mu můžete poskytnout.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články